Megtaláltam a számomra legtökéletesebb (íz, állag) növényi italt, amit nagyon könnyű habosítani. A tejet alapból édesre készítem, így a kávét sem szükséges külön ízesíteni. Habár elég sok kókuszt adtam a tejhez, számomra mégis inkább a mandula íze dominál.
Mandulatej Vegital géppel
Az ital 1.3 literes Jasmine géppel készült.
- 3 AP (géphez kapott adagolópohár) kókusz,
- 1 AP (géphez kapott adagolópohár) mandula,
- 1 ek olajessimo (más semleges ízű olaj is megfelel),
- 2 cm vanília rúd,
- kevés só (kb. negyed teáskanál)
- 2 tk édesítő (negyedannyi ugyanannyit használok),
- víz a max jelzésig.
A hozzávalókat a gépbe öntöm, elindítom a száraz gabona programot. Amikor elkészült, a géphez kapott szűrő segítségével átszűröm.
TIPP: a vanília rúd elhagyható, lehet ízesíteni fahéjjal, mézeskalács fűszerkeverékkel stb,
TIPP: hidegen szépen habosítható a tej (kb. két-háromszorosára).
TIPP: édesítésre lehet használni eritritet, xlititet, de beáztatott 3-4 szem datolya , vagy egy marék mazsola is megfelel.
TIPP: blansírozott mandulával is elkészíthető. Ekkor szép fehér italt kapunk. Blansírozott mandulát otthon is egyszerűen tudunk készíteni, a mandulaszemeket forróvízzel leöntjük és 1-2 percig állni hagyjuk. Hideg vízzel átöblítjük, ezután könnyen ki tudjuk nyomni a héjából.
TIPP: szűrleményt érdemes eltenni és később felhasználni, 5-6 napig hűtőben eláll. Recept itt.
A gépet a Vegital oldalán megtalálhatjátok illetve alapanyagokat is tudtok rendelni.
Kövessétek Facebook oldalam, ahol fázis fotókat és még több információt is találhattok. :)