Pizzát terveztem a hétvégére, azonban mivel mostanában elég sokat sütök eléggé megcsappantak a lisztjeim itthon. Boltba nem igazán volt kedvem elmenni, ezért az otthon fellelhető alapanyagokból igyekeztem kihozni valamit. Jelentem sikerült! :) Nagy különbséget nem tudok felfedezni ez a pizza és a korábbi kedvenc receptünk között (illetve van egy szezámlisztes verzió is a blogon), arra azonban érdemes figyelni, hogy ezt a pizzát inkább 160-180 ° érdemes sütni, légkeverés nélkül, mert könnyen megéghet a tészta széle.
Teljes kiőrlésű pizza
- 200-220 ml langyos víz
- 20 g olívaolaj
- 1 tk só
- 220 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt/búzaliszt
- 80 g sikér
- 1 csomag porélesztő
A dagasztást, kelesztést kenyérsütőgépben csináltam. Mindent a gép üstjébe tettem, először a nedves hozzávalókat, majd a sót, lisztet, sikért, és végül a tetejére szórtam az élesztőt. Elindítottam a gépet. Dagasztásnál mindig figyelem a gépet, hogy megfelelő állagú tésztát gyúrjon, ha nem állna össze, kevés vizet adok még hozzá (először 2 dl vizet tettem a gépbe, ehhez kellett még egy nagyon kevés, ezért írtam receptnél, hogy 200-220 ml)
A kelesztő program lejárta után két részre osztom a tésztát. A tésztát kerekre formázom, majd kinyújtom kör alakúra (nem baj ha kisebb mint a pizzasütő mérete, a tészta könnyen nyújtható a formában még könnyen tudjuk igazítani, kézzel is szépen lehet nyújtani rajta).
Házi paradicsomszósz
- 1 db konzerv (nagy) sűrített paradicsom (150 g)
- 1 gerezd fokhagyma
- fél fej hagyma (vagy helyette 1 kisebb fej)
- kb. fél deci víz (amivel a konzervet kiöblítjük)
- 10-15 db friss bazsalikomlevél (apróra vágva)
- fél tk oregánó (szárított)
- 1 tk édesítő
- negyed tk só
- negyed tk bors
A fokhagymát lereszeljük, vagy fokhagymanyomón áttörjük, a hagymát apróra vágjuk. Kevés olajon megpirítjuk őket, majd hozzátesszük a sűrített paradicsomot, sót, borsot, fűszereket, és keverés mellett felforraljuk. Hozzáadjuk az édesítőt és szükség esetén még tovább ízesítjük.
A szószt a tésztára kenjünk, és rátesszük a feltétet (bármi lehet, nálunk legutóbb: sonka, gomba, hozzáadott cukortól mentes kukorica, erős paprika, mozzarella). Előmelegített sütőben, kb. 10 percig sütjük, 160-180 °, légkeverés nélkül.
Kövessétek Facebook oldalam, Instagram oldalam, ahol fázis fotókat és még több információt találhattok. :)