Már többször készítettem itthon növényi joghurtokat (receptek itt), azonban szerettem volna egy olyan verziót is kipróbálni, ami alacsonyabb kalória tartalmú, leginkább azért, hogy diétába is könnyen beilleszthető legyen. A zsírtartalom csökkentése mellett, fontos volt számomra, hogy fehérje tartalom növelése, ennek érdekében tejsavó fehérjeport használtam. A végeredmény pedig egy nagyon finom joghurt, engem leginkább a vaníliás krémtúróra emlékeztet.
Kókuszjoghurt light
Első lépésként készítettem egy növényi tejet/tejszínt, de használhatunk kész kókusztejet is.
Az ital 1.3 literes Jasmine géppel készült.
- 4 AP (géphez kapott adagolópohár) kókuszreszelék
- 1 ek olíva olaj
- édesítő ( 2 tk 1:4-hez édesítőt használtam)
- negyed tk só
- fél rúd vanília
- víz a max jelig/
A hozzávalókat a gépbe teszem és elindítom a száraz magtej programot. Amikor elkészült a géphez kapott szűrő segítségével leszűrtem, majd újra átszűrtem egy szűrőzsákon keresztül (a zsákban lévő szűrleményt hagytam kihűlni, majd azt is jól kinyomkodtam, így majdnem még 1 dl tejet sikerült kinyernem). Kb. 1 liter tejem lett így.
- 40 g vaníliás fehérje (LifeTilt Premium Protein)
Kb. 2 dl kókusztejben csomómentesre kevertem a fehérjét (elektromos shaker segítségével), majd hozzáadtam a többi tejhez.
- fehérjével elkevert növényi tej
- 2 tk méz
- 1/3-ad kapszula joghurt kultúra
- + 6 g konjac liszt majd a sűrítéshez
A tejet lehűtöttem kb. 40 fokra, kivettem belőle kb, 1 dl és ebben elkevertem a joghurtkultúrát. A maradék tejet a fermentáló edénybe öntöttem, és hozzákevertem a kultúrával elkevert tejet is. . Bekapcsolom a fermentáló gépet, beállítom a joghurt programot, 8 órát adtam meg időnek.
Az így elkészült joghurt ívójoghurtnak tökéletes lenne, azonban most sűrűbb, kanalazható joghurtot szerettem volna. A sűrítésnél szintén fontos szempont volt, hogy ne növeljem a kész joghurt szénhidrát tartalmát, ezért konjac lisztre esett a választásom. A joghurtból kivettem egy kisebb mennyiséget és hozzáadtam egy púpozott teáskanál (6 g) konjac lisztet, majd gyorsan összekevertem (elektromos shakert használtam).
A konjac liszt nem azonnal sűrít, érdemes állni hagyni a joghurtot kb. 30 percig, nekem ez az állag lett utána és napokkal később sem vált szét a joghurtom. Ezt a mennyiséget kb. 4 napig fogyasztottam. Ezt a videót a 2. napon készítettem:
TIPP: 40-42 fokot érdemes tényleg kivárni, nagyban befolyásolja a joghurt sikerességét a pontosan megválasztott hőfok.
TIPP: cukrot nem igazán lehet helyettesíteni mással, a természetes édesítők nem jók a baciknak. A cukrot a bacik felhasználják, ezért én nem aggódtam miatta.
TIPP: a hűtési funkciót is bekapcsoltam a gépen, kb 2 óra alatt lehűtötte 10 fok alá a gép a joghurtot, így már bátran raktam be a hűtőbe.
És akkor végezetül nézzük a számokat:
Tápanyag
Az egész adagban:
kb. 1249 kcal, 100 g zsír, 20 g szénhidrát, 45 g fehérje
Ebből 1 adag (kb. 100 ml) tartalmaz:
kb. 125 kcal, 10 g zsír, 2 g szénhidrát, 5 g fehérje
A gépeket a Vegital oldalán megtalálhatjátok illetve alapanyagokat is tudtok rendelni.
Kövessétek Facebook oldalam, Instagram oldalam, ahol fázis fotókat és még több információt találhattok. :)