Ízmorzsák - finomat gyorsan, könnyedén

Kókuszjoghurt light

Csökkentett zsírtartalom, hozzáadott fehérjével

2018. március 21. - Vrg

Már többször készítettem itthon növényi joghurtokat (receptek itt), azonban szerettem volna egy olyan verziót is kipróbálni, ami alacsonyabb kalória tartalmú, leginkább azért, hogy diétába is könnyen beilleszthető legyen. A zsírtartalom csökkentése mellett, fontos volt számomra, hogy fehérje tartalom növelése, ennek érdekében tejsavó fehérjeport használtam. A végeredmény pedig egy nagyon finom joghurt, engem leginkább a vaníliás krémtúróra emlékeztet. 

img_1469.JPG

Kókuszjoghurt light

Első lépésként készítettem egy növényi tejet/tejszínt, de használhatunk kész kókusztejet is. 

Az ital 1.3 literes Jasmine géppel készült. 

  • 4 AP (géphez kapott adagolópohár) kókuszreszelék
  • 1 ek olíva olaj
  • édesítő ( 2 tk 1:4-hez édesítőt használtam)
  • negyed tk só
  • fél rúd vanília
  • víz a max jelig/

A hozzávalókat a gépbe teszem és elindítom a száraz magtej programot. Amikor elkészült a géphez kapott szűrő segítségével leszűrtem, majd újra átszűrtem egy szűrőzsákon keresztül (a zsákban lévő szűrleményt hagytam kihűlni, majd azt is jól kinyomkodtam, így majdnem még 1 dl tejet sikerült kinyernem). Kb. 1 liter tejem lett így.

  • 40 g vaníliás fehérje (LifeTilt Premium Protein)

Kb. 2 dl kókusztejben csomómentesre kevertem a fehérjét (elektromos shaker segítségével), majd hozzáadtam a többi tejhez. 

 img_1559.PNG

  • fehérjével elkevert növényi tej
  • 2 tk méz
  • 1/3-ad kapszula joghurt kultúra
  • + 6 g konjac liszt majd a sűrítéshez

A tejet lehűtöttem kb. 40 fokra, kivettem belőle kb, 1 dl és ebben elkevertem a joghurtkultúrát. A maradék tejet a fermentáló edénybe öntöttem, és hozzákevertem a kultúrával elkevert tejet is. . Bekapcsolom a fermentáló gépet, beállítom a joghurt programot, 8 órát adtam meg időnek.

Az így elkészült joghurt ívójoghurtnak tökéletes lenne, azonban most sűrűbb, kanalazható joghurtot szerettem volna. A sűrítésnél szintén fontos szempont volt, hogy ne növeljem a kész joghurt szénhidrát tartalmát, ezért konjac lisztre esett a választásom. A joghurtból kivettem egy kisebb mennyiséget és hozzáadtam egy púpozott teáskanál (6 g) konjac lisztet, majd gyorsan összekevertem (elektromos shakert használtam). 

A konjac liszt nem azonnal sűrít, érdemes állni hagyni a joghurtot kb. 30 percig, nekem ez az állag lett utána és napokkal később sem vált szét a joghurtom. Ezt a mennyiséget kb. 4 napig fogyasztottam. Ezt a videót a 2. napon készítettem:

TIPP:  40-42 fokot érdemes tényleg kivárni, nagyban befolyásolja a joghurt sikerességét a pontosan megválasztott hőfok.

TIPP:  cukrot nem igazán lehet helyettesíteni mással, a természetes édesítők nem jók a baciknak. A cukrot a bacik felhasználják, ezért én nem aggódtam miatta. 

TIPP: a hűtési funkciót is bekapcsoltam a gépen, kb 2 óra alatt lehűtötte 10 fok alá a gép a joghurtot, így már bátran raktam be a hűtőbe. 

img_1470.JPG

És akkor végezetül nézzük a számokat: 

Tápanyag

Az egész adagban:

kb. 1249 kcal, 100 g zsír, 20 g szénhidrát, 45 g fehérje

Ebből 1 adag (kb. 100 ml)  tartalmaz:

kb. 125 kcal, 10 g zsír, 2 g szénhidrát, 5 g fehérje

A gépeket a Vegital oldalán megtalálhatjátok illetve alapanyagokat is tudtok rendelni. 

Kövessétek Facebook oldalam, Instagram oldalam,  ahol fázis fotókat és még több információt találhattok. :)

süti beállítások módosítása