Zabtej házilag

2017. március 21. - Vrg

Zabitalt már nagyon sokszor készítettem, viszont egyik sem került publikálásra, mivel nem voltam megelégedve az eredménnyel. Már majdnem feladtam a zabtejjel való küzdelmemet, de végül kapott egy utolsó esélyt. Az első próbálkozásaimnál zabpehellyel próbálkoztam és itt követtem el nagy hibát, ugyanis akkor sikerült igazán tejszerűre és finomra amikor egész zabot (étkezési zabot) használtam. 

A sima zabpehellyel készült tejjel (legyen az lágy, apró, egész) mindig éreztem valami utóízt, (leginkább papírízt), és az állagot se sikerült eltalálnom, vagy túl sűrű lett, vagy semmilyen,  átlátszó, szóval nem jó. Ezzel szemben az egész zabbal készült változat számomra tökéletes íz és állagot ad vissza. 

img_20170223_131554.jpg

Tovább

Tönkölylisztes pizza házi paradicsomszósszal

A pizza korábban nálunk szent és sérthetetlen volt (mivel ez párom kedvenc étele), csak a hagyományos hozzávalókból készíthettem (eredeti recept itt). Kezdetekben nem is próbáltam megreformálni, gondoltam havi 1-2-szer belefér a hagyományos pizza is. Aztán idővel nem hagyott nyugodni a dolog, ha már mindent egészségesebben eszünk, akkor nehogy már a pizza kimaradjon. Voltak próbálkozásaim, nem is egy, kisebb nagyobb sikerrel, míg végül eljutottam ehhez a verzióhoz, ami ízre és állagra pont megegyezik a hagyományos verzióval, sőt kaptam már olyan visszajelzést is, hogy még finomabb is. :)

img_20170305_191417.jpg

Tovább

Pisztácia joghurt

Nagy pisztácia rajongó vagyok, ezért olykor olykor szoktam vásárolni pisztáciás joghurtot, ez az egyetlen aminek nem tudok ellenállni, bár tudom, hogy nem egészséges, tele van cukorral, aromával, tartósítószerrel, de néha belefért. Nem volt kérdés számomra, hogy megpróbálkozom az otthoni pisztáciás joghurt elkészítésével is, és mindezt természetesen Vegitalos tejkészítő és fermentáló gép segítségével teszem majd. Az eredmény lenyűgözött, többet nem kell vennem a bolti verziót. :)
img_20170308_094650.jpg

Tovább

Teljes kiőrlésű házi kenyér

Több, mint egy éve rendszeresen itthon sütöm a kenyeret, mindezt kenyérsütőgéppel teszem. Nagyon egyszerű, így a kenyérkészítés, természetesen a recept kenyérsütőgép nélkül, sütőben is elkészíthető. Az eredeti receptet a géphez kapott receptfüzetben találtam, azonban az idő folyamán ezt teljesen átalakítottam, így született meg a kenyérnek ez a verziója. 
img_20170309_162153.jpg

Tovább

Napraforgómag kefír

Az első joghurtjaim után eljött az idő, hogy más fermentált italokat is kipróbáljak. Kefirbe gondolkoztam, kaukázusi kefirt gyakran fogyasztok, így hasonló állagot szerettem volna elérni. Alapanyagként a napraforgómagra esett a választásom és nem bántam meg, biztosan újra készítem majd. Reggelire tökéletes pár muffinnal vagy sós süteménnyel kiegészítve, de egy adagot felhasználtam egy kefires pogácsához is (recept hamarosan). 

img_20170228_075702_968.jpg

Tovább

Csokis meggyes muffin zabpehelyliszttel

Eredetileg meggyes mákos muffint szerettem volna készíteni, de aztán eszembe jutott, hogy vettem egy hozzáadott cukortól mentes táblacsokit és innentől eldőlt, hogy a mákos verzió még picit várat magára. Nagyon jó állagú muffint sikerült készíteni, kellően édes és a meggytől kellemesen fanyar, a csokidarabokkal együtt pedig remek ízélményt ad. Biztosan újra fogom készíteni, illetve más ízesítéssel is ki fogom majd próbálni. 

img_20170226_150455.jpg

Tovább

Tepertős pogácsa másképp

Nagyon szeretem a tepertőt, jöhet bármilyen formában, pogácsa, krém, de akár önmagában is kenyérrel. Az életmódváltás után sem szerettem volna száműzni az étrendemből, és habár az így elkészült pogácsa továbbra sem mondható diétásnak (mondjuk nem is eszem mindennap:)), a lisztet és egyéb alapanyagokat egészségesebb verzióra cseréltem. Így született meg ez a teljes kiőrlésű tönkölylisztes pogácsa recept. 

img_20170223_193411.jpg

Tovább

Teljes kiőrlésű sajtos kifli

Amióta van kenyérsütőgépem a kenyerünket mindig itthon sütöm. Többféle variációt kipróbáltam már, abból is megvannak a kedvenceink, amik természetesen lekörözik a boltit, minőségben is ízben is egyaránt. Sokféle kelt tésztát szoktam készíteni (pizza, pogácsa, stb), de kiflit korábban még nem készítettem, ezért nagyon lelkes voltam, az alapötletet innen vettem, de a megvalósítást a saját elgondolásom szerint készítettem. A végeredmény egy kívül ropogós, belül puha, sajtos kifli, ami remek szendvicsalap. A formázást még gyakorolnom kell, de gyakran fogom elkészíteni, nagyon laktató. 

img_20170225_112128.jpg

Tovább

Kimchi ( 김치) - Koreai káposztasaláta

Nagyon közel áll hozzánk az ázsiai ízvilág, itthon gyakran készítünk ilyen jellegű fogásokat. Nagyon vártam, hogy végre kipróbáljam a kimchit, ami egy ízletes, fűszeres, erjesztett koreai nemzeti eledel. Nagyon sok verziót megnéztem, külföldi oldalakon rengetegféleképpen készítik, aztán végül úgy döntöttem, hogy a saját ízvilágunkra alakítom (így csak nem lőhetek mellé :)). 

img_20170224_114910.jpg

Tovább

Tetszett a bejegyzés? Kövesd a blogot!

blog.hu