Joghurtos currys csirke, zöldborsós bulgurral

2017. február 23. - Vrg

Nagyon szeretem a curryt, egyik kedvenc fűszerem. Zöldséges currys rizst gyakran készítek, azonban most valamire másra esett a választásom. A receptemben felhasználtam a legutóbb készített növényi joghurtomat is, nagyon ízletes ragut sikerült készítenem, próbáljátok ki Ti is. :)

img_20170219_171816.jpg

Joghurtos currys csirke, zöldborsós bulgurral

2-3 adag

Ragu :

  • 1 csirkemellfilé (kb. 230 g), kockára vágva
  • Negyed tk cayenne bors
  • Negyed tk citromfű (szárított)
  • Só, bors ízlés szerint
  • 2-3 tk tápióka keményítő
  • 1 ek olivaolaj
  • 2 dl kókuszjoghurt/natúr joghurt (házi kókuszjoghurt recept itt)
  • 1.5 tk currypor (lehet kevesebb is, ettől a mennyiségtől elég intenzív ízű lesz).

Bulgur:

  • Háromnegyed bögre bulgur (2,5 dl bögrét használtam)
  • 1.5 bögre víz
  • 1 tk adalékmentes ételízesítő 
  • 1 tk petrezselyem (szárított)
  • só, bors
  • 50-60 g borsó

A kockára vágott csirkemellet befűszerezzük (a currypor kivételével minden fűszert felhasználunk), hozzáadjuk az olajat, átkeverjük, majd végül rászórjuk a tápióka keményítőt és azzal is összeforgatjuk. A szószhoz a joghurtot elkeverjük a curry porral és a keményítővel (én 1 tk keményítőt tettem hozzá, akinek esetleg híg lenne az nyugodtan keverhet hozzá 2 teáskanállal is, utólag is). 

A bulgurt kevés olívaolajon átpirítjuk, felöntjük a vízzel, hozzáadjuk a fűszereket. Fedővel lefedjük, kis lángon addig főzzük míg a víz háromnegyedét fel nem szívja (időközönként meg lehet keverni), ekkor hozzákeverjük a borsót, majd addig főzzük tovább amíg a vizet fel nem szívja, ekkor lezárjuk és még 20-30 percet állni hagyjuk (fedővel lefedve,). 

A húst egy serpenyőben kevés olívaolajon megpirítjuk, majd hozzátesszük a kikevert  joghurtos szószt, és összefőzzük (amíg el nem kezd forrni). Lezárjuk és tálaljuk. Tálaláskor petrezselyemmel megszórhatjuk. 

img_20170219_171821_20170220200422048.jpg

TIPP:  olívaolaj helyett más zsiradékot is lehet használni pl.: kókuszzsírt. 

TIPP:  bulgurt mindig így készítem, nekem ez a verzió tetszik legjobban. Másik elkészítési mód, forraljuk fel a vizet (másfél bögre), adjuk hozzá a bulgurt (háromnegyed bögre), fűszereket, húzzuk le a tűzről,  tegyünk rá egy fedőt és várjuk meg amíg felszívja a vizet (ez kb. 20-25 perc). 

TIPP: csirkemellet azért forgatom meg tápióka keményítőben, hogy elkerüljem azt, hogy esetleg sütés közben kiszáradjon. Aki szeretné ezt a lépést nyugodtan kihagyhatja. 

 Kövessétek Facebook oldalam, Instagram oldalam,  ahol fázis fotókat és még több információt találhattok. :)