Házi gyros, tönkölylisztes lepénykenyérrel

2017. június 19. - Vrg

Nyáron gyakran készítek gyrost. Ebédre és vacsorára is tökéletes választás lehet, azonban  nem krumplival, hanem teljes kiőrlésű pitával vagy zabpitával szoktam tálalni, Most nem volt időm erre sem, így gyors megoldás kellett. Legutóbb nem kaptam teljes kiőrlésű tönkölylisztet, csak sima fehér tönkölylisztet, viszont a csomagoláson megakadt egy lepénykenyér recepten a szemem, így az eredeti recept ötlet onnan van. :)

Házi gyros (2 adag)

  • 250 g csirkemell/filézett comb csíkokra vágva,
  • adalékanyag/tartósítószer mentes gyros fűszerkeverék,
  • olíva olaj/kókuszzsír a sütéshez,
  • zöldségek (saláta, uborka, paradicsom, lila hagyma, olívabogyó)

A húst a fűszerkeverékkel elkeverjük, majd állni hagyjuk. A zöldségeket felvágjuk, majd a húst kevés zsiradékon megsütjük.

Fokhagymás öntet

  • 1 kis doboz natúr joghurt
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só, bors ízlés szerint

A fokhagymát áttörjük, elkeverjük a joghurttal, sóval, borssal ízesítjük. Ízlés szerint adhatunk hozzá csípőset is. 

Tönkölylisztes lepénykenyérrel

  • 100 g fehér tönkölyliszt
  • 1-1,5 dl víz
  • 1 tk olivaolaj

A lisztet a sóval és vízzel simára keverjük (egy sűrű,sima felületű nokedli tésztát kell kapnunk, nekem kb. 1 dl víz elegendő volt). 10-15 percet állni hagyjuk, majd belekeverjük az olajat. Egy felforrósított serpenyőben kanál segítségével vékony lepényeket formázunk/szaggatunk és kisütjük (oldalanként 2 perc). Ha szükséges a serpenyőt kevés olajjal kikenhetjük. Ebből a mennyiségből kb. 6-8 db lepényke lesz.

Kövessétek Facebook oldalam, Instagram oldalam,  ahol fázis fotókat és még több információt találhattok. :)