Fokhagyma krémleves tönkölyös cipóban

2017. december 19. - Vrg

Készítettem már sokfajta krémlevest, zöldségből és gyümölcsből egyaránt, de ennek a fokhagyma krémlevesnek nincsen párja. A sütőben sült fokhagyma teszi igazán különlegessé, házi cipóban tálalva pedig az ünnepi  asztalon is megállja a helyét. 

img_0655.JPG

Fokhagyma krémleves tönkölyös cipóban

Krémleves:

  • 2 kis fej vöröshagyma vagy 1  nagyobb fej
  • 2 fej fokhagyma
  • 2 ek kókuszolaj
  • kb. 8 dl alaplé
  • 2 ek. tápióka keményítő (liszt is megfelelő)
  • kb. 1,5 dl tejszín
  • 1 tubus light natúr krémsajt (elhagyható)
  • só, bors ízlés szerint
  • + ízlés szerint sajt a tálaláshoz (mi parmezán sajttal ettük)

Egy fej fokhagymát vékonyan lekenünk olívaolajjal, becsomagoljuk alufóliával, majd 160-180 fokos sütőben puhára sütjük (kb. 15-20 perc). Az apróra vágott hagymát kókuszolajon megdinszteljük és hozzáadunk 5-6 gerezd felszeletelt fokhagymát, lepirítjuk. A maradék fokhagymát lereszeljük (vagy fokhagymanyomón áttörjük) és a hagymás alaphoz adjuk.  Felöntjük az alaplével. Sózzuk, borsozzuk, megvárjuk míg felforr. Ezalatt a már megsült fokhagymát szétszedjük, megpucoljuk és a gerezdeket a leveshez adjuk.

A keményítőt elkeverjük a tejszínnel és krémsajttal. A keveréket a leveshez adjuk, botmixerrel krémesre turmixoljuk. 

img_0656.JPG

Tönkölyös cipó:

  • 100 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 100 g graham liszt
  • 50 g sikér
  • 1 tk só
  • 1 tk méz
  • 2 ek olíva olaj
  • 1 csomag porélesztő
  • + 1 tojás sárhája a kenéshez

A hozzávalókból lágy tésztát dagasztok, hagyom duplájára kelni (kb. 1 óra). Ezután  a tésztát 2 részre szedem, cipókat formázok, megkenem a tojás sárgájával majd 10-15 percig meleg helyen pihentetem. Előmelegített sütőben (160 °), 25-30 percig sütöm (inkább legyen kicsit túlsült, hogy a héja ropogós legyen, úgy biztosan nem fog átázni a levestől), végül rácson hagyom kihűlni.

Mindkét cipónak levágom a tetejét, kiszedem a belsejét, majd levessel együtt tálalom. 

img_0657.JPG

 Kövessétek Facebook oldalam, Instagram oldalam,  ahol fázis fotókat és még több információt találhattok. :)