Hajdinás tönköly kenyér

2018. február 05. - Vrg

Ezt a kenyeret egy véletlennek köszönhetem. Történt ugyanis, hogy kenyeret szerettem volna sütni a kedvenc receptünk alapján (ezt), de sajnos nem volt hozzá minden alapanyagom. Így rögtönöznöm kellett és olyannyira jól sikerült, hogy azóta már legalább négyszer újrasütöttem. :)

Hajdinás tönkölykenyér

  • 300 g langyos víz
  • 20 olívaolaj
  • 10 g méz (elhagyható, régen nem tettem, azonban mostanság nem kelt meg rendesen a kenyerem a porélesztővel és ezért inkább rakok)
  • 6 g só
  • 180 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 60 g hajdinaliszt
  • 20 g zabkorpa
  • 30 g lenmagliszt
  • 5 g útifű maghéj
  • 1 g aszkorbinsav (elhagyható)
  • 50 g sikér
  • 15 g lenmag
  • 15 g szezámmag
  • 1 csomag porélesztő

Kenyérkészítéshez a kenyérsütőgépemet használtam most. Először a nedves hozzávalókat tettem a gépbe (víz, olaj), hozzáadtam a sót, mézet,  majd jöttek  a lisztek, útifű, búzasikér, zabpehely, magok, aszkorbinsav. A tetejére szórtam a porélesztőt, és elindítottam a kenyérsütési programot (ezt a kenyeret gyors programmal szoktam készíteni, ez 2 órás). 

Tápérték (100 g kenyér):

216 kcal, 6 g zsír, 29 g szénhidrát, 13 g fehérje

Kövessétek Facebook oldalam, Instagram oldalam,  ahol fázis fotókat és még több információt találhattok. :)