Teljes kiőrlésű, hajdinás hamburger zsemle

2018. február 12. - Vrg

Újabb hamburger buci receptet hoztam Nektek, ezúttal egy kis hajdinaliszttel és bambuszrost liszttel turbóztam a bucikat. A bambuszrost liszt amellett, hogy növeli a kész pékárú rosttartalmát nagyon jó állagot is ad, kívül ropogós, belül pedig igazán puha, foszlós a végeredmény, még másnap is. 

Teljes kiőrlésű, hajdinás hamburgerzsemle

  • 1,5 dl langyos víz
  • 50 g joghurt (natúr)
  • 20 g olaj (kókuszolajat használtam, de lehet olíva is)
  • 1 tojás (+ 1 sárgája a sütéshez)
  • 1 tk méz (elhagyható)
  • 1 tk só
  • 180 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 40 g hajdinaliszt
  • 25 g bambuszrost liszt 
  • 80 g sikér
  • 1 tasak porélesztő

A dagasztást, kelesztést most is a kenyérsütő gépemre bíztam. A hozzávalók sorrendje szerint bepakoltam mindent a gépbe és elindítottam a kelesztés programot (1 óra 20 perc). Miután megkelt szilikon lapra borítottam és 4 egyforma részre vágtam, majd zsemlét formáztam belőle. Sütőpapírral bélelt tepsire tettem a zsemléket, megkentem tojássárgájával és megszórtam őket fekete szezámaggal, letakarva negyed órát pihentettem. Légkeveréses sütőben 25 percig sütöttem, 160 fokon. 

img_1023.JPG

Házi húspogácsa

  • 500 g darált marhahús 
  • 1 kisebb fej hagyma apróra vágva
  • só, bors ízlés szerint

A hagymát apróra vágjuk, hozzáadjuk a darált marhát, borsozzuk. 4 egyforma gombócot készítünk, majd kilapítjuk őket (kistányérral szoktam). Mindkét oldalát sózom, borsozom, végül kontakt grillben 3-4 perc alatt készre sütöm. 

Házi húspogácsával, cukormentes mustárral és ketchuppal valamint zöldségekkel ettük. 

Kövessétek Facebook oldalam, Instagram oldalam,  ahol fázis fotókat és még több információt találhattok. :)