Főzés nélküli, cukormentes eperlekvár

2018. június 04. - Vrg

Az elmúlt pár hétben többször is tökéletesítettem ezt a receptet, ugyanis ezzel készültem a Vegital könyvbemutatójára is. Hatalmas sikert aratott, így már bátran megosztom veletek. Egyszerű, gyors, finom és bármilyen diétás étrendbe könnyen beilleszthető.

34532234_10209733779061366_3367328139012210688_n.jpg 

Miért készítsünk főzés nélküli eperlekvárt a hagyományos helyett?

  • Hát egyrészt, mert szerintem nagyon finom. :)
  • Gyorsan és könnyen elkészíthetjük 
  • Elkészítés után fél órával már fogyasztható
  • Hozzáadott cukortól mentes
  • Mivel nem történik hőkezelés, ezért a gyümölcs vitamintartalma megmarad.
  • Hűtőben 1 hétig biztosan eláll
  • A zselésítést a chia mag végzi, ami rengeteg tápanyagot, vitamint és ásványi anyagot tartalmaz meglepően kevés kalória és igen alacsony glikémiás index mellett.
  • Bármilyen gyümölccsel elkészíthető (a szükséges chia mag mennyisége ekkor változhat, függ a gyümölcs víztartalmától).

Szóval, ha valami gyors finomságra vágytok mindenképpen próbáljátok ki ezt a lekvár receptet, ugyanis önmagában is nagyon finom (de zabpalacsintára vagy pohárkrémbe is tökéletes választás lehet. 

34368443_10209733776021290_1811064516176248832_n.jpg

Főzés nélküli, cukormentes eperlekvár

  • 1,2 kg friss eper (jól megmosva, megpucolva, a hibás részeket kivágva nekem 1 kg eper maradt)
  • 60 g 1:4.hez édesítő (ez kb. 250 g cukornak felel meg, ha másfajta édesítőt használunk, akkor ezt vegyük alapul)
  • 75 g chia mag
  • 1 citrom leve
  • 10-15 g gyömbér
  • ízlés szerint menta, citrombazsalikom, bazsalikom 

Az epret megpucoljuk, felszeleteljük. A citromot a felszeletelt gyümölcsre facsarjuk és hozzákeverjük az édesítőt és a kiválasztott fűszernövényeket is. Az egészet kb. 10-15 percig állni hagyjuk, hogy az eper levet eresszen. Az epres lekváralapot beletesszük a Vegital gépbe (ha ez nincs egy turmixgép vagy botmixer is megteszi), és elindítjuk a Juice programot. Kb. 3 perc múlva el is készült a lekvárunk. 

34345390_10209733778781359_1786287098953728000_n.jpg

Eperdarabos verzió készítése

Tovább is fokozhatjuk a kész lekvárunkat, akár eperdarabokkal is. A fent elkészített lekváralap feléhez szoktam adni az alábbi hozzávalókat, így lesz 1 adag darabos lekvárom és 1 adag sima is. A darabos eperlekvárhoz szükségünk lesz:

  • 150 g eper (megtisztítva, felvágva akkorára amekkora eperdarabokat szeretnénk)
  • 5 g 1:4.hez édesítő (ez kb. 20 g cukornak felel meg, ha másfajta édesítőt használunk, akkor ezt vegyük alapul)
  • 2 ek chia mag
  • 2 ek citromlé (friss)

A hozzávalókat összekeverjük és az elkészült lekváralapunkhoz adjuk.

Az elkészült lekvárokat hűtőbe tesszük legalább fél órát állni hagyjuk (ezalatt a chia mag megszívja magát). Ezután fogyasztható, hűtőben tárolva 7 napig biztosan eláll. 

34464116_10209733777541328_5659801774026915840_n.jpg

A készítéshez 1,3 literes Vegital Jasmine gépet használtam. Nekem ebben a gépben a MIN jel alatt volt a lekvár mennyisége a darálás előtt. Ha kisebb gépet használtok, akkor érdemes két körben ledarálni ezt a mennyiséget (vagy arányosan csökkenteni). Ha pedig nagyobb gépet használtok, akkor érdemes a hozzávalók másfélszeresét venni. 

 Tápanyag

(teljes adagban, ha a nem darabos verziót nézzük)

kb. 653 kcal, 27 g zsír, 80 g szénhidrát, 23 g fehérje

(100 g kész lekvárban)

kb. 54 kcal, 2 g zsír,  7 g szénhidrát, 2 g fehérje

Kövessétek Facebook oldalam, Instagram oldalam,  ahol fázis fotókat és még több információt találhattok. :)