Ízmorzsák - finomat gyorsan, könnyedén

Folyadékfogyasztási kisokos

2018. június 14. - Vrg

Testünk legnagyobb része (több, mint 70%), vízből áll. Alapvetően is ügyelni kell a megfelelő folyadékbevitelre, azonban a meleg, nyári napokon kifejezetten fontos a megfelelő folyadékfogyasztás. Szervezetünk kiegyensúlyozott  működéséhez elengedhetetlen, hogy megfelelő mennyiségű (és minőségű) folyadékot vegyünk magunkhoz. A folyadékbevitelünk nagy részét érdemes tiszta (szénsavmentes, nem ízesített) vízből bevinnünk. 

yang-insight-696x419.png

Milyen folyadékot fogyasszunk?

Szénsavmentes ásványvizet/csapvizet,illetve fogyaszthatunk házilag készített ízesített vizeket is (a bolti verziókat érdemes kerülni, egyrészt a cukortartalom, másrészt pedig a mesterséges adalékanyagok miatt). Készíthetünk citromos vizet, egyéb gyümölcsökkel is felturbózhatjuk az italunkat. Kipróbálhatunk házilag készített cukormentes limonádékat is (ötletek itt). Illetve házilag is el tudjuk készíteni kedvenc jeges teánkat, természetesen felesleges cukorbevitel nélkül. 

TIPP: Fogyasszunk magas víztartalmú zöldségeket/gyümölcsöket. Rengeteg olyan zöldség van, aminek magas a víztartalma, ilyen például az uborka, cukkini, jégsaláta, stb. Gyümölcsök közül jó választás lehet a dinnye,grapefruit, stb. 

Mennyi folyadékot vigyünk be egy nap?

A folyadékfogyasztás nagyban függ a napi életvitelünktől (sportolás, kor, nem, hőmérséklet, stb.), de általánosságban elmondható, hogy napi minimum 2-2.5 liter folyadék fogyasztása ajánlott. 

TIPP: Melegebb nyári napokon sokkal jobban oda kell figyelni a megfelelő folyadékfogyasztásra, ekkor az ajánlott folyadékbevitel is jóval magasabb lehet (3-4 liter). Ugyanígy aktív sportolás esetén is növelhetjük a folyadékbevitelünket. 

Mikor fogyasszunk folyadékot?

A legjobb szó erre a mindig. Felkelés után érdemes 1 nagy pohár vízzel (akár citromos) indítani a napot. Ezenkívül ajánlott minden étkezés előtt szintén ügyelni a folyadékbevitelre. Sokan összetévesztik az éhségérzetet a szomjúsággal, mivel a víz teltségérzet okoz, ezért ha étkezések előtt megiszunk egy nagyobb pohár vizet, akkor elkerülhetjük a túlevést, a felesleges kalóriák bevitelét is. Ha sportolunk, akkor fokozottan kell figyelni a megfelelő folyadékpótlásra (edzés alatt és után is). 

A folyadék szerepe a diétában?

A megfelelő folyadékfogyasztás a zsírvesztés alapja, azonban sokan félnek a folyadékbeviteltől, ugyanis úgy gondolják, hogy a bevitt folyadék teszi őket kövérré. Pedig a megfelelő folyadékfogyasztás nemcsak az étvágy csökkentésére alkalmas, de segíti a méreganyagok és a zsír távozását is. A tiszta víz fogyasztása az egyik legjobb természetes elősegítője a fogyásnak és az egészséges életnek.

Hogyan fogyasszunk több folyadékot?

Sokan fordulnak hozzám azzal a problémával, hogy egyszerűen nem tudnak napi 1 liter víznél többet meginni. Ilyenkor azt tanácsolom, hogy ügyeljenek arra, hogy minden étkezés előtt/után megigyanak 1 pohár vizet (napi 5 étkezésnél ez már 10 pohár vizet jelent), illetve a reggelt is érdemes folyadékkal indítani. Mindig legyen a közelünkben innivaló és bátran fogyasszunk belőle. Rengeteg mobilos applikáció érhető el, melyben vezetni tudjuk a napi folyadékfogyasztást, illetve értesítést is tud küldeni az alkalmazás, ha már hosszú ideje nem ittunk. Léteznek úgynevezett okospalackok is, melyek szintén segítenek a megfelelő folyadékbevitel kialakításában.

*Napi minimum 3-4 liter folyadékot fogyasztok. Ennek a legnagyobb része szűrt víz, de szeretem ízesíteni is pl. citrommal, zöldfűszerekkel. Naponta fogyasztok turmixot, melynek alapja növényi ital vagy víz. Hetente több alkalommal iszok teákat (zöld, gyümölcs), illetve hétvégén gyakran készítek cukormentes limonádét is. Emellett odafigyelek a zöldség és gyümölcsfogyasztásra is, nyáron a magas víztartamú zöldségeket/gyümölcsöket részesítem előnyben, illetve gyakran fogyasztok leveseket is.*

Kövessétek Facebook oldalam, Instagram oldalam,  ahol fázis fotókat és még több információt találhattok. :)

süti beállítások módosítása