Több, mint egy éve rendszeresen itthon sütöm a kenyeret, mindezt kenyérsütőgéppel teszem. Nagyon egyszerű, így a kenyérkészítés, természetesen a recept kenyérsütőgép nélkül, sütőben is elkészíthető. Az eredeti receptet a géphez kapott receptfüzetben találtam, azonban az idő folyamán ezt teljesen átalakítottam, így született meg a kenyérnek ez a verziója.
Teljes kiőrlésű házi kenyér
Hozzávalók 700 g kenyérhez:
- 3 dl langyos víz
- 2 ek olíva/kókuszolaj
- 2 tk só
- 5 g méz
- 140 g graham liszt
- 160 g teljes kiörlésű tönkölyliszt
- 30 g zabpehely
- 75 g sikér
- 15 g szezámmag
- 15 g lenmag
- 1 g aszkorbinsav (elhagyható)
- 1 csomag porélesztő
Kenyérkészítéshez a kenyérsütőgépemet használtam. Először a nedves hozzávalókat tettem a gépbe (víz, olaj), hozzáadtam a sót, majd jöttek a lisztek, búzasikér, zabpehely, magok, aszkorbinsav. A tetejére szórtam a porélesztőt, és elindítottam a kenyérsütési programot (2:50 perc összesen ).
TIPP: lehet csak tönkölylisztből is készíteni, illetve a lisztek arányát lehet változtatni, 150 g-nál viszont ne legyen kevesebb a tönkölyliszt, mert akkor nagyon megváltozik a kenyér állaga.
TIPP: friss élesztővel is elkészíthető, előtte fel kell futtatni.
TIPP: sütés előtt a tetejét meg lehet szórni magokkal, illetve más magokat is lehet használni pl.: köménymag, tökmag, hántolt napraforgómag, stb.
Tápérték (100 g kenyér):
244 kcal, 5 g zsír, 32 g szénhidrát, 16 g fehérje
Kövessétek Facebook oldalam, Instagram oldalam, ahol fázis fotókat és még több információt találhattok. :)