Gyerekkorom nagy kedvence a hagyományos töltött paprika volt. Ez a verzió ízében szinte semmiben sem különbözik az eredeti verziótól, azonban a hagyományos rizst bulgurra, darált sertéshúst pedig pulykára cseréltem. Az újragondolt verzió így zsírszegényebb és akár diétás étrendbe is beilleszthető.
Diétás töltött paprika
Hozzávalók 2 adaghoz:
- kb. 300 g darált pulykahús
- kb. 50 g bulgur (száraz)
- 1 tojás
- 2-3 darab paprika (nekem 2 nagyobb paprikám volt itthon, ezeket betöltöttem, illetve 2 gombócot formáztam még külön
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 tk pirospaprika
- 2 db babérlevél
- kb. fél liter víz (annyi, hogy a paprikákat félig ellepje. Ezt helyettesíthetjük alaplével is)
- kb. 350 g passzírozott paradicsom (Giana, üveges, 99% paradicsom)
- só, bors ízlés szerint
- édesítő ízlés szerint (2 tk 1:4-hez édesítőt használtam)
A vizet (vagy alaplevet) egy lábosban kevés sóval, babérlevéllel (alaplé esetén elhagyható) felforraljuk. Ezalatt elkészítjük a tölteléket. A húst, bulgurt, tojást, áttört fokhagymát, fűszereket (só, bors, pirospaprika) elkeverjük és megtöltjük a paprikákat/gombócokat formálunk.
A megtöltött paprikát a vízbe tesszük, kb. fél órát pároljuk (15 perc után átforgattam, mivel a víz nem lepte el teljesen). Végül hozzáadjuk a passzírozott paradicsomot is, szükség esetén ízesítjük (só, bors, édesítő) és kb. 20 perc alatt készre főzzük (nekem további sűrítést nem igényelt, mivel önmagában a paradicsom is besűrítette).
Tápanyag
(teljes adag 2 adagnak felel meg, ebből 1 adag)
kb. 380 kcal, 12 g zsír, 29 g szénhidrát, 38 g fehérje
Kövessétek Facebook oldalam, Instagram oldalam, ahol fázis fotókat és még több információt találhattok. :)