Az elmúlt pár hétben többször is tökéletesítettem ezt a receptet, ugyanis ezzel készültem a Vegital könyvbemutatójára is. Hatalmas sikert aratott, így már bátran megosztom veletek. Egyszerű, gyors, finom és bármilyen diétás étrendbe könnyen beilleszthető.
Miért készítsünk főzés nélküli eperlekvárt a hagyományos helyett?
- Hát egyrészt, mert szerintem nagyon finom. :)
- Gyorsan és könnyen elkészíthetjük
- Elkészítés után fél órával már fogyasztható
- Hozzáadott cukortól mentes
- Mivel nem történik hőkezelés, ezért a gyümölcs vitamintartalma megmarad.
- Hűtőben 1 hétig biztosan eláll
- A zselésítést a chia mag végzi, ami rengeteg tápanyagot, vitamint és ásványi anyagot tartalmaz meglepően kevés kalória és igen alacsony glikémiás index mellett.
- Bármilyen gyümölccsel elkészíthető (a szükséges chia mag mennyisége ekkor változhat, függ a gyümölcs víztartalmától).
Szóval, ha valami gyors finomságra vágytok mindenképpen próbáljátok ki ezt a lekvár receptet, ugyanis önmagában is nagyon finom (de zabpalacsintára vagy pohárkrémbe is tökéletes választás lehet.
Főzés nélküli, cukormentes eperlekvár
- 1,2 kg friss eper (jól megmosva, megpucolva, a hibás részeket kivágva nekem 1 kg eper maradt)
- 60 g 1:4.hez édesítő (ez kb. 250 g cukornak felel meg, ha másfajta édesítőt használunk, akkor ezt vegyük alapul)
- 75 g chia mag
- 1 citrom leve
- 10-15 g gyömbér
- ízlés szerint menta, citrombazsalikom, bazsalikom
Az epret megpucoljuk, felszeleteljük. A citromot a felszeletelt gyümölcsre facsarjuk és hozzákeverjük az édesítőt és a kiválasztott fűszernövényeket is. Az egészet kb. 10-15 percig állni hagyjuk, hogy az eper levet eresszen. Az epres lekváralapot beletesszük a Vegital gépbe (ha ez nincs egy turmixgép vagy botmixer is megteszi), és elindítjuk a Juice programot. Kb. 3 perc múlva el is készült a lekvárunk.
Eperdarabos verzió készítése
Tovább is fokozhatjuk a kész lekvárunkat, akár eperdarabokkal is. A fent elkészített lekváralap feléhez szoktam adni az alábbi hozzávalókat, így lesz 1 adag darabos lekvárom és 1 adag sima is. A darabos eperlekvárhoz szükségünk lesz:
- 150 g eper (megtisztítva, felvágva akkorára amekkora eperdarabokat szeretnénk)
- 5 g 1:4.hez édesítő (ez kb. 20 g cukornak felel meg, ha másfajta édesítőt használunk, akkor ezt vegyük alapul)
- 2 ek chia mag
- 2 ek citromlé (friss)
A hozzávalókat összekeverjük és az elkészült lekváralapunkhoz adjuk.
Az elkészült lekvárokat hűtőbe tesszük legalább fél órát állni hagyjuk (ezalatt a chia mag megszívja magát). Ezután fogyasztható, hűtőben tárolva 7 napig biztosan eláll.
A készítéshez 1,3 literes Vegital Jasmine gépet használtam. Nekem ebben a gépben a MIN jel alatt volt a lekvár mennyisége a darálás előtt. Ha kisebb gépet használtok, akkor érdemes két körben ledarálni ezt a mennyiséget (vagy arányosan csökkenteni). Ha pedig nagyobb gépet használtok, akkor érdemes a hozzávalók másfélszeresét venni.
Tápanyag
(teljes adagban, ha a nem darabos verziót nézzük)
kb. 653 kcal, 27 g zsír, 80 g szénhidrát, 23 g fehérje
(100 g kész lekvárban)
kb. 54 kcal, 2 g zsír, 7 g szénhidrát, 2 g fehérje
Kövessétek Facebook oldalam, Instagram oldalam, ahol fázis fotókat és még több információt találhattok. :)