Ízmorzsák - finomat gyorsan, könnyedén

Kornspitz

Ahogy én készítem! :)

2018. március 15. - Vrg

A Kornspitz Európa legismertebb péksüteménye, kb. húsz évvel ezelőtt Ausztriában született meg a receptje, az eredeti recept védett receptúra alapján készül, azért az összetevők alapján megpróbáltam összeállítani a saját verzióm. Természetesen mindezt úgy, hogy az egészséges, diétás táplálkozásba is beilleszthető legyen. Ez a verzió csak teljes kiőrlésű lisztet tartalmaz, magas rosttartalmú pékáru. 

img_1475.JPG

Kornspitz

  • 60 g natúr joghurt
  • 1,5 dl víz
  • 5 g olívaolaj
  • 1 tk só
  • fél tk méz
  • 75 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt 
  • 75 g teljes kiőrlésű rozsliszt
  • 50 g sikér
  • 50 g nagyszemű zabpehely
  • 15 g bulgur
  • 5 g utifűmaghéj
  • 5 g lenmag
  • fél mk kömény,
  • 1 csipet aszkorbinsav (elhagyható)
  • 1 tk sütőpor
  • fél csomag porélesztő
  • + magkeverék a tetejére

A zabpelyhet és a bulgurt egy késes aprítóban megőröljük (nem kell teljesen simára). Dagasztáshoz, illetve a kelesztéshez most is a kenyérsütő gépet használtam. A fent megadott sorrendben beletesszük az alapanyagokat a gépbe és elindítjuk a dagasztó programot. 

Míg kell a tészta elkészítjük a magkeveréket. Fekete szezámmagot, napraforgómagot, tökmagot, lenmagot, zabpelyhet használtam, de tetszés szerint bármilyen más magot rakhatunk a tetejére

A program lejárta után a tésztát 5 részre osztjuk, majd kiflit formázunk belőle. Mindegyik kiflinek a tetejét megkenjük vízzel, majd beleforgatjuk az előzőleg elkészített magkeverékbe. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük őket.  Bevágjuk mindegyiknek a tetejét 3-4 helyen. Meleg helyen, letakarva hagyjuk kelni 20-30 percig.

Végül előmelegített sütőben, kb. 180 °-on sütjük 25-30 percig. 

 29214121_10209275471523964_2665568038039846912_o.jpg

Tápanyag

(1 db kifliben)

kb. 209 kcal. 3 g zsír, 30 g szénhidrát, 14 g fehérje

Kövessétek Facebook oldalam, Instagram oldalam,  ahol fázis fotókat és még több információt találhattok. :)

süti beállítások módosítása