A Kornspitz Európa legismertebb péksüteménye, kb. húsz évvel ezelőtt Ausztriában született meg a receptje, az eredeti recept védett receptúra alapján készül, azért az összetevők alapján megpróbáltam összeállítani a saját verzióm. Természetesen mindezt úgy, hogy az egészséges, diétás táplálkozásba is beilleszthető legyen. Ez a verzió csak teljes kiőrlésű lisztet tartalmaz, magas rosttartalmú pékáru.
Kornspitz
- 60 g natúr joghurt
- 1,5 dl víz
- 5 g olívaolaj
- 1 tk só
- fél tk méz
- 75 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 75 g teljes kiőrlésű rozsliszt
- 50 g sikér
- 50 g nagyszemű zabpehely
- 15 g bulgur
- 5 g utifűmaghéj
- 5 g lenmag
- fél mk kömény,
- 1 csipet aszkorbinsav (elhagyható)
- 1 tk sütőpor
- fél csomag porélesztő
- + magkeverék a tetejére
A zabpelyhet és a bulgurt egy késes aprítóban megőröljük (nem kell teljesen simára). Dagasztáshoz, illetve a kelesztéshez most is a kenyérsütő gépet használtam. A fent megadott sorrendben beletesszük az alapanyagokat a gépbe és elindítjuk a dagasztó programot.
Míg kell a tészta elkészítjük a magkeveréket. Fekete szezámmagot, napraforgómagot, tökmagot, lenmagot, zabpelyhet használtam, de tetszés szerint bármilyen más magot rakhatunk a tetejére
A program lejárta után a tésztát 5 részre osztjuk, majd kiflit formázunk belőle. Mindegyik kiflinek a tetejét megkenjük vízzel, majd beleforgatjuk az előzőleg elkészített magkeverékbe. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük őket. Bevágjuk mindegyiknek a tetejét 3-4 helyen. Meleg helyen, letakarva hagyjuk kelni 20-30 percig.
Végül előmelegített sütőben, kb. 180 °-on sütjük 25-30 percig.
Tápanyag
(1 db kifliben)
kb. 209 kcal. 3 g zsír, 30 g szénhidrát, 14 g fehérje
Kövessétek Facebook oldalam, Instagram oldalam, ahol fázis fotókat és még több információt találhattok. :)