Ha már itt a medvehagyma szezon, akkor nekem is kellett készítenem valami finomságot, persze reformosított változatban. (Korábbi medvehagymás receptet itt találtok) Frissen ez a pogácsa nagyon finom, kívül ropogós, belül pedig puha, szaftos. Másnapra pár szem megmaradt, a puhaság ekkor is jellemző volt, azonban a ropogós külső már nem. Inkább frissen fogyasztva ajánlom.
Medvehagymás, túrós pogácsa
- 350 g sovány túró (Aldi, krémes, 0.2 % zsírtartalmú)
- 50 g vaj/kókuszolaj
- 1 kis pohár natúr joghurt
- 1 ek só
- 270 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 25 g bambuszrost liszt (vagy helyette tönkölyliszt)
- 60 g búzasikér
- 1 csomag porélesztő
- fél- 1 csokor medvehagyma apróra vágva (vagy helyette szárított medvehagyma)
- ízlés szerint zsírszegény sajt a tetejére
Összeállítom a tésztát, gyúrásra/dagasztásra/kelesztésre a kenyérsütő gépemet használtam. Először a nedves hozzávalókat tettem a gépbe, majd hozzáadtam a sót, medvehagymát liszteket, sikért és a tetejére pedig rászórtam az élesztőt. Egynemű tésztát dagasztottam a gép segítségével, majd 1 órát kelesztettem (gép programján).
Kézzel is elvégezhetők ezek a műveletek, a liszteket elkeverem az élesztővel, sikérrel, közepére mélyedést készítek és ebbe teszem a nedves hozzávalókat, majd szintén egynemű tésztát dagasztok, letakarom és meleg helyen pihentettem kb. 1 órát.
Miután megkelt kinyújtom vékonyra, majd összehajtogatom (először behajtom alulról és felülről is a közepére, majd félbe, mintha egy könyv lenne), letakarom és 20 percet hagyom pihenni. Ezt még kétszer megismétlem. Végül ujjnyi (kb. 1.5-2 cm) vastagra nyújtom, és kiszaggatom. Tepsire teszem, letakarva még 15 percet pihentetem, majd megszórom sajttal a tetejüket és előmelegített sütőben 160-180 fokon 20-25 percig sütöm.
Kövessétek Facebook oldalam, Instagram oldalam, ahol fázis fotókat és még több információt találhattok. :)