Ízmorzsák - finomat gyorsan, könnyedén

Napraforgómag kefír

2017. március 08. - Vrg

Az első joghurtjaim után eljött az idő, hogy más fermentált italokat is kipróbáljak. Kefirbe gondolkoztam, kaukázusi kefirt gyakran fogyasztok, így hasonló állagot szerettem volna elérni. Alapanyagként a napraforgómagra esett a választásom és nem bántam meg, biztosan újra készítem majd. Reggelire tökéletes pár muffinnal vagy sós süteménnyel kiegészítve, de egy adagot felhasználtam egy kefires pogácsához is (recept itt)

img_20170228_075702_968.jpg

Napraforgómag tejalap

Az ital 1.3 literes Jasmine géppel készült. 

  • 3 AP (géphez kapott adagolópohár) hántolt napraforgó (nem sózott)
  • 1 AP (géphez kapott adagolópohár) kókuszreszelék
  • 0.5 AP (géphez kapott adagolópohár) köles
  • 1 ek olajessimo
  • negyed tk só
  • víz a max jelig

A hozzávalókat a gépbe teszem és elindítom a száraz magtej programot. Amikor elkészült a géphez kapott szűrő segítségével átszűrőm. 

Napraforgómag kefír Vegital Fermentáló géppel 

A joghurt 1.2 literes Fermentáló géppel készült. 

  • 0.9 l növényi tej (szűrés után ennyi maradt)
  • 1 ek méz
  • kb. fél deci víz

Az átszűrt növényi tejalapban elkeverem a mézet. Ezután átöntöm a fermentáló edénybe és hagyom kb. 30-35 fokra hűlni (nagy segítség ilyenkor egy hőmérő, amivel a pontos hőfokot ki lehet mérni). Végül 1/3-ad kapszula kefir kultúrát elkeverek kevés vízzel, majd a lehűlt kefiralaphoz keverem. Bekapcsolom a fermentáló gépet, beállítom a kimchi programot. 16 óra után kiveszem a kefirt, ekkor sűrű, de még iható. Íze a kaukázusi kefirre emlékeztet. 

Ha kanalazható verziót szeretnénk, akkor érdemes kivárni a gép által ajánlott időt, ha nem lenne elég sűrű utólag konjac liszttel lehet sűríteni rajta.

TIPP:  30-35 fokot érdemes tényleg kivárni, nagyban befolyásolja a kefir sikerességét a pontosan megválasztott hőfok.

TIPP:  méz helyett lehet használni cukrot, szirupokat (rizs, agave, stb), a természetes édesítők (eritrit, xilit, stevia) nem jók a baciknak. 

TIPP: konjac liszt helyett lehet használni más sűrítőt is pl. nyílgyökérlisztet (ebből biztosan több kell, de még ezzel nem próbáltam).

A gépeket a Vegital oldalán megtalálhatjátok illetve alapanyagokat is tudtok rendelni. 

Kövessétek Facebook oldalam, Instagram oldalam,  ahol fázis fotókat és még több információt találhattok. :)

süti beállítások módosítása