Az első joghurtjaim után eljött az idő, hogy más fermentált italokat is kipróbáljak. Kefirbe gondolkoztam, kaukázusi kefirt gyakran fogyasztok, így hasonló állagot szerettem volna elérni. Alapanyagként a napraforgómagra esett a választásom és nem bántam meg, biztosan újra készítem majd. Reggelire tökéletes pár muffinnal vagy sós süteménnyel kiegészítve, de egy adagot felhasználtam egy kefires pogácsához is (recept itt).
Napraforgómag tejalap
Az ital 1.3 literes Jasmine géppel készült.
- 3 AP (géphez kapott adagolópohár) hántolt napraforgó (nem sózott)
- 1 AP (géphez kapott adagolópohár) kókuszreszelék
- 0.5 AP (géphez kapott adagolópohár) köles
- 1 ek olajessimo
- negyed tk só
- víz a max jelig
A hozzávalókat a gépbe teszem és elindítom a száraz magtej programot. Amikor elkészült a géphez kapott szűrő segítségével átszűrőm.
Napraforgómag kefír Vegital Fermentáló géppel
A joghurt 1.2 literes Fermentáló géppel készült.
- 0.9 l növényi tej (szűrés után ennyi maradt)
- 1 ek méz
- kb. fél deci víz
Az átszűrt növényi tejalapban elkeverem a mézet. Ezután átöntöm a fermentáló edénybe és hagyom kb. 30-35 fokra hűlni (nagy segítség ilyenkor egy hőmérő, amivel a pontos hőfokot ki lehet mérni). Végül 1/3-ad kapszula kefir kultúrát elkeverek kevés vízzel, majd a lehűlt kefiralaphoz keverem. Bekapcsolom a fermentáló gépet, beállítom a kimchi programot. 16 óra után kiveszem a kefirt, ekkor sűrű, de még iható. Íze a kaukázusi kefirre emlékeztet.
Ha kanalazható verziót szeretnénk, akkor érdemes kivárni a gép által ajánlott időt, ha nem lenne elég sűrű utólag konjac liszttel lehet sűríteni rajta.
TIPP: 30-35 fokot érdemes tényleg kivárni, nagyban befolyásolja a kefir sikerességét a pontosan megválasztott hőfok.
TIPP: méz helyett lehet használni cukrot, szirupokat (rizs, agave, stb), a természetes édesítők (eritrit, xilit, stevia) nem jók a baciknak.
TIPP: konjac liszt helyett lehet használni más sűrítőt is pl. nyílgyökérlisztet (ebből biztosan több kell, de még ezzel nem próbáltam).
A gépeket a Vegital oldalán megtalálhatjátok illetve alapanyagokat is tudtok rendelni.
Kövessétek Facebook oldalam, Instagram oldalam, ahol fázis fotókat és még több információt találhattok. :)