Sajnos néha velem is előfordul, hogy későn eszmélek rá, hogy elfogyott a kenyerem. Legutóbb is ez történt és késő volt már nekiállni egy kenyérnek, ezért hát elkezdtem kutatni pita recept után, rá is leltem a tökéletes alapreceptre (itt), melyet természetesen tovább alakítottam és így született meg ez a teljes kiőrlésű verzió.
Teljes kiőrlésű házi pita
- 290 dkg liszt (ez lehet teljes kiőrlésű tönkölyliszt, de keverhető graham liszttel is, nálam a legutóbbi arány így nézett ki:100 g graham liszt, 190 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 25 g búzasikér
- 2 dl langyos víz
- 2 ek olívaolaj
- 1 tk só
- 1 tasak szárított élesztő
A tészta gyúrásához/dagasztásához/kelesztéséhez kenyérsütő gépet használtam. Az üstbe tettem a vizet, az olajat és a sót, majd a kimért lisztet és búzasikért. A tetejére szórtam a szárított élesztőt és elindítottam a kelesztő programot.
Ezután 5 egyforma darabra vágtam, gömbölyítettem őket, majd letakarva pihentettem 10 percig. Pihentetés után mindegyik tésztagömböt kerek formára nyújtottam (2-3 mm vastagon), majd szintén letakarva hagytam pihenni a kinyújtott pitákat 20 percig. Ezalatt előmelegítettem a sütőt 220 fokra. Végül a pitákat a sütőrácson sütöttem meg, kb. 5-6 perc alatt (ezalatt szépen felfújódtak a sütőben és át is sültek).
Salátával, zöldségekkel, hússal megtöltve, fokhagymás joghurtos szósszal meglocsolva ettük. Nagyom finom volt. :)
Kövessétek Facebook oldalam, Instagram oldalam, ahol fázis fotókat és még több információt találhattok. :)