Kedvenc sütink egészségesebb kivitelben, de ízben változatlanul. Már többször, többféle variációban is elkészítettem, de ez a verzió vált be nálunk a legjobban. Télen nyáron egyaránt szerepel a repertoárban, mindig nagy sikert aratva. A tippek között több variációs lehetőséget felsoroltam a piskóta, krémes, illetve a narancsréteghez egyaránt, így mindenki ki tudja választani a neki megfelelőt.
Fanta szelet light
Piskóta:
- 6 db tojás
- 4 ek szénhidrát csökkentett liszt
- 2 ek holland kakaópor
- 1 dl kókuszolaj (olvasztott)
- 1 tasak sütőpor
- 1 ek 1:4-hez édesítő
- 2 ek eritrit
Tojásokat kettéválasztjuk, fehérjét kemény habbá verjük. A sárgájához adjuk az édesítőt, habosra keverjük, majd hozzátesszük a kókuszolajat, kikeverjük. A kakaót, sütőport és a lisztet összekeverjük, majd az édesítős részhez adjuk. Egy kanál felvert tojásfehérje habot keverünk a kakaós masszához (ezzel lazítjuk), majd a maradék tojásfehérjét óvatosan a krémhez keverjük. Előmelegített sütőben, sütőpapírral kibélelt tepsiben 18-20 percig sütjük (gázsütő 4-es fokozat).
Krém:
- 450 g túró
- 150 g kókuszkrém
- 60 g növényi tej (ezt a mandulás rizstejet használtam)
- 1,5 tk konjac liszt (kb. 6 g)
- fél citrom leve + reszelt héja
- 1 narancs leve + reszelt héja
A hozzávalókat egy botmixer segítségével krémesítjük. Majd a kihűlt piskótára kenjük. Hűtőben pihentetjük.
Narancsréteg:
- 7 dl cukormentes üdítő
- 2 tasak pudingpor
A hozzávalókból pudingot főzünk, majd langyosra hűtjük. Végül a túrókrémre tesszük. A kész sütit hűtőbe tesszük, legalább 3-4 órát hűtjük.
TIPP: piskótához használhatunk zablisztet, tönkölylisztet, de akár rizslisztet is (vagy ezek keverékét).
TIPP: édesítésre lehet használni eritritet, xlititet is.
TIPP:túró helyett lehet használni totut (tojásfehérje túrót).
TIPP: konjac liszt helyett lehet használni zselatint is, kb. 1 ek szükséges, előtte vízben fel kell oldani (ekkor érdemes annyival kevesebb növényi tejet használni).
TIPP: Variációk narancsrétegre:
- Cukormentes szörp+ szénsavas ásványvíz (7 dl), két csomag pudingpor
- 3 narancs leve, 3-4 dl szénsavas ásványvíz, 2 csomag pudingpor, 3 ek eritrit.
TIPP: pudingport lehet helyettesíteni zselatinnal.
TIPP: kókuszkrémet a Vegital youtube oldalán található videó alapján készítettem.
TIPP: 60 g növényit tej helyett lehet használni kókuszkrémet is, nekem csak 150 g kókuszkrémem volt, ezért pótoltam növényi tejjel, hogy a megfelelő állagot érjem el.
Kövessétek Facebook oldalam, ahol fázis fotókat és még több információt is találhattok. :)