Ezt a medvehagymás hasét már kétszer is elkészítettem, másodszorra ugyan nem hasét készítettem, hanem fonott rudakat, de így is nagyon finom lett. Azért szeretem ezt a tésztát, mert alapként is használható, sokféleképpen variálható (készíthetünk belőle csigát, hasét, stb). Töltelékként most medvehagymás sajtkrémet használtam, de ki fogom próbálni más töltelékkel is.
Medvehagymás hasé
- 300 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 150 g szénhidrát csökkentett liszt
- 50 g sikér
- 4 ek kókusz/olívaolaj
- 1,5 dl növényi tej/tej (vagy helyette víz)
- 2,5 dl langyos víz
- 2 tk só
- 1 tasak porélesztő
Most is a kenyérsütő gépemet használtam a gyúrásra és kelesztésre egyaránt, először a nedves hozzávalókat tettem a gépbe, majd a sót, liszteket, sikért, végül pedig a porélesztő (érdemes először kevesebb folyadékot hozzá adni a tésztához (2,5 dl), és a végén hozzáadni a maradékot (1,5 dl), ha szükséges).
Töltelék:
- 2 doboz light sajtkrém (200-250 g)
- 1 csokor medvehagyma
A medvehagymát apróra vágom és elkeverem a sajtkrémmel (a sajtkrémet előtte kicsit meg lehet olvasztani, úgy könnyebb összekeverni).
Kelesztés után a tésztát szilikon lapon téglalap alakúra nyújtom,megkenem a medvehagymás sajtkrémmel, és mint a rétest feltekerem. A rudat felvágom, lehet csigába, vagy háromszög alakban (ekkor lesz hasé). Tepsibe helyezem, tetejét megkenem tojással (meg lehet szórni magokkal, sajttal), majd előmelegített sütőben, 15-20 percig sütöm (gázsütő 4-5 fokozat).
TIPP: a sikért el lehet hagyni, viszont úgy vettem észre, hogy ettől sokkal kezelhetőbb a tészta, szépen és könnyen nyúlik, ezért teszem bele.
TIPP: friss élesztővel is elkészíthető, előtte fel kell futtatni.
TIPP: töltelék tetszőlegesen változtatható, legközelebb egy mustáros sonkás verziót próbálok ki. :)
TIPP: szénhidrát csökkentett liszt helyett használhatunk teljes egészében tönkölyt.
Medvehagymás fonott rúd:
Kövessétek Facebook oldalam, Instagram oldalam, ahol fázis fotókat és még több információt találhattok. :)