Hétvégére elfogyott a kenyerem, ezért ki kellett találnom valamit helyette. Így születtek meg ezek a teljes kiőrlésű zsemlék, kivételesen sikérmentesen, 100%-ban teljes kiőrlésű lisztek keverékéből. :)
Teljes kiőrlésű zsemle
- 150 g növényi/natúr joghurt
- 1 tojás sárgája + a kenéshez 1 tojás sárgája
- 1,5 dl víz
- 50 g olvasztott kókuszolaj
- 200 g teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
- 100 g teljes kiőrlésű búzaliszt
- 50 g teljes kiőrlésű rozsliszt
- 50 g zabkorpa
- 1,5 tk só
- 10-15 dkg magkeverék (lenmag, szezámmag)
- 1 csomag porélesztő
Dagasztáshoz, kelesztéshez most is a kenyérsütő gépemet használtam. Először a nedves hozzávalókat tettem a gépbe (víz, olaj, joghurt, tojás), hozzáadtam a sót, majd jöttek a lisztek, zabkorpa, magok. A tetejére szórtam a porélesztőt, és elindítottam a kelesztő programot (1:20 perc összesen ).
A program lejárta után a tésztát átgyúrtam és 8 egyenlő részre osztottam. Zsemléket formáltam (császárzsemlével próbálkoztam, hát még kicsit gyakorolni kell :)). Lekentem a tetejüket tojással, majd megszórtam magokkal (ekkor lehet még pihentetni 10-15 percig). Előmelegített sütőben 20-25 percig sütöttem (gázsütő 4-5 fokozat).
Kövessétek Facebook oldalam, Instagram oldalam, ahol fázis fotókat és még több információt találhattok. :)