Nagyon kíváncsi voltam a Vegitalos fermentáló gépre, alig vártam hogy hazaérjek és kipróbáljam. Komoly feladat állt előttem, el kellett döntenem, hogy mit készítsek először (ez a gép használatánál is bonyolultabb feladat volt első nekifutásra a túl sok lehetőség miatt :)). végül a joghurtra esett a választásom. A végeredmény pedig fantasztikus lett (minden túlzás nélkül).
Először elkészítettem az alapot, egy kókuszos mandulás növényi tejszínt, majd ezt az italt használtam fel a fermentáláshoz. A gép használata nagyon egyszerű, úgyhogy, ha valaki ez miatt hezitál a vásárláson ne tegye, nincs benne semmi ördöngösség.
Első lépésként készítettem egy növényi tejet/tejszínt.
Mandulás kókusztej/tejszín Vegital géppel
Az ital 1.3 literes Jasmine géppel készült.
- 3 AP (géphez kapott adagolópohár) kókuszreszelék
- 1 AP (géphez kapott adagolópohár) blansírozott mandula
- 50 g kókuszolaj
- 1 ek olajessimo
- édesítő ( 2 tk 1:4-hez édesítőt használtam)
- negyed tk só
- víz a max jelig
A hozzávalókat a gépbe teszem és elindítom a száraz magtej programot. Amikor elkészült a géphez kapott szűrő segítségével átszűrőm. Két decit kivettem, a többit pedig felhasználtam a joghurthoz.
TIPP: fontos, hogy a kókuszreszelék minősége kiváló legyen. Már többféle kókuszreszelékből csináltam tejet és nagy nagy különbségek figyelhetők meg a minőség terén, érdemes egy jobb minőségű kókuszreszeléket választani. Ha van rá igény szívesen megosztom a tapasztalataimat ezzel kapcsolatban is.
TIPP:édesítésre lehet használni eritritet, xlititet, de beáztatott 3-4 szem datolya , vagy egy marék mazsola is megfelel. Az édesítést, ha joghurtot készítünk akár el is hagyhatjuk.
TIPP: szűrleményt érdemes eltenni és később felhasználni, 5-6 napig hűtőben eláll. Receptek felhasználásra itt.
TIPP: héjas mandulából is el lehet készíteni, de így a végeredmény barnás/rózsaszínes lesz a mandula barna héja miatt. Ízben minimális változás van csak.
Mandulás kókuszjoghurt Vegital Fermentáló géppel
A joghurt 1.2 literes Fermentáló géppel készült.
- 1 liter növényi tej
- 1 tk konjac liszt (kb. 6 g)
- 1 ek cukor
- kb. fél deci víz
A növényi tejkészítő gépet elöblítem, és visszateszem bele a tejet (ekkor aki szeretné átszűrheti másodszor is, akár egy sűrűbb szövésű szűrön is). Hozzáadom a konjac lisztet és a cukrot, és elindítom a Juice programot. Ezután átöntöm a fermentáló edénybe és hagyom 42 fokra hűlni (nagy segítség ilyenkor egy hőmérő, amivel a pontos hőfokot ki lehet mérni). Végül 1/3-ad kapszula joghurt kultúrát elkeverek kevés vízzel, majd a lehűlt joghurtalaphoz keverem. Bekapcsolom a fermentáló gépet, beállítom a joghurt programot, 10 órát adok meg időnek. A gép elindul és jöhet a várakozás. :)
TIPP: 40-42 fokot érdemes tényleg kivárni, nagyban befolyásolja a joghurt sikerességét a pontosan megválasztott hőfok.
TIPP: cukrot nem igazán lehet helyettesíteni mással, a természetes édesítők nem jók a baciknak. A cukrot a bacik felhasználják, ezért én nem aggódtam miatta.
TIPP: joghurt programnál a gép 8 órát ajánlt, azonban növényi tejeknél ez kevés lehet, ezért állítottam neki +2 órát.
TIPP: a hűtési funkciót is bekapcsoltam a gépen, kb 2 óra alatt lehűtötte 10 fok alá a gép a joghurtot, így már bátran raktam be a hűtőbe.
TIPP: másnap még kicsit sűrűsödött, az állag és íz pont olyan volt, mint amit elképzeltem, de ha valakinek nem elég sűrű, akkor még hidegen is lehet tovább sűríteni konjac liszttel.
TIPP: konjac liszt helyett lehet használni más sűrítőt is pl. nyílgyökérlisztet (ebből biztosan több kell, de még ezzel nem próbáltam).
TIPP: joghurtot, a hagyományos joghurthoz hasonlóan rengeteg módon fel lehet használni. Hamarosan mutatok pár ötletet a felhasználására, pl. kenyér, főétel, stb.
Összefoglalva az első joghurtkészítésem, elmondhatom, hogy a legnehezebb része a várakozás, a gépekkel egyszerűen és könnyen tudunk joghurtot készíteni. Az előkészületi idő kb 30 perc + az az idő amíg a gépek dolgoznak, illetve hűl a tejalap. Bolti joghurthoz hasonlítva az eredmény felülmúlta minden várakozásom, pont olyan lett, mint amilyet szerettem volna, és pontosan tudom mi került bele, ami számomra nagyon fontos.
A gépeket a Vegital oldalán megtalálhatjátok illetve alapanyagokat is tudtok rendelni.
Kövessétek Facebook oldalam, Instagram oldalam, ahol fázis fotókat és még több információt találhattok. :)