Nagyon szeretem a tortilla lapot, hiszen szinte bármivel megtölthető, nagyon gyorsan lehet belőle finomságokat varázsolni. Általában mindig tartok otthon pár zacskóval (szuper SOS megoldás :) ), azonban nem tudom mi történt, de az utóbbi időben egyszerűen sehol nem lehetett kapni a teljes kiőrlésű verziót. Van már egy tortillához hasonló tekercs recept a blogon, de ez mégsem olyan végeredményben, mint egy tortilla (kicsit vastagabb, bár ízre az is nagyon finom), ezért muszáj volt kísérleteznem kicsit. Első próbálkozásra nem sikerült teljesen olyanra, mint amit elképzeltem, ez a második verzió viszont tökéletes lett. Könnyen hajtható, nem törik (másnap sem).
Teljes kiőrlésű tortilla
4 db tortilla lap
- 90 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 40 g sikér
- 10 g kókuszolaj (olíva is jó)
- 80 ml víz
- 5 g sütőpor
A hozzávalókból egy közepes keménységű tésztát gyúrunk, majd 4 egyforma részre osztjuk. Mindegyik részt kis golyóvá formázzuk, majd letakarva pihenni hagyjuk 10-15 percig. Ezután egyesével nagyon vékonyra kinyújtjuk, majd egy hideg (max. langyos) serpenyőbe tesszük (nagy, kerámia bevonatos serpenyőt használok, az első lap sütése előtt mindig kikenem a serpenyőt biztos, ami biztos alapon zsiradékkal nagyon vékonyan, a többi lapnál viszont már nem). A langyos serpenyőben még tudjuk igazítani, nyújtani a tésztát (nekem ezért lett ilyen szép kerek :)).
Oldalanként kb. 2-3 percig sütjük, figyeljünk, hogy ne szárítsuk ki a tésztát. Végül a kisült lapot/lapokat alufóliával vagy konyharuhával takarjuk le.
Ha nem használnánk fel azonnal a lapokat, akkor fóliázzuk be őket, és fogyasztás előtt serpenyőben/mikróban melegítsük át.
Kövessétek Facebook oldalam, Instagram oldalam, ahol fázis fotókat és még több információt találhattok. :)