Készítettem már sokfajta krémlevest, zöldségből és gyümölcsből egyaránt, de ennek a fokhagyma krémlevesnek nincsen párja. A sütőben sült fokhagyma teszi igazán különlegessé, házi cipóban tálalva pedig az ünnepi asztalon is megállja a helyét.
Fokhagyma krémleves tönkölyös cipóban
Krémleves:
- 2 kis fej vöröshagyma vagy 1 nagyobb fej
- 2 fej fokhagyma
- 2 ek kókuszolaj
- kb. 8 dl alaplé
- 2 ek. tápióka keményítő (liszt is megfelelő)
- kb. 1,5 dl tejszín
- 1 tubus light natúr krémsajt (elhagyható)
- só, bors ízlés szerint
- + ízlés szerint sajt a tálaláshoz (mi parmezán sajttal ettük)
Egy fej fokhagymát vékonyan lekenünk olívaolajjal, becsomagoljuk alufóliával, majd 160-180 fokos sütőben puhára sütjük (kb. 15-20 perc). Az apróra vágott hagymát kókuszolajon megdinszteljük és hozzáadunk 5-6 gerezd felszeletelt fokhagymát, lepirítjuk. A maradék fokhagymát lereszeljük (vagy fokhagymanyomón áttörjük) és a hagymás alaphoz adjuk. Felöntjük az alaplével. Sózzuk, borsozzuk, megvárjuk míg felforr. Ezalatt a már megsült fokhagymát szétszedjük, megpucoljuk és a gerezdeket a leveshez adjuk.
A keményítőt elkeverjük a tejszínnel és krémsajttal. A keveréket a leveshez adjuk, botmixerrel krémesre turmixoljuk.
Tönkölyös cipó:
- 100 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 100 g graham liszt
- 50 g sikér
- 1 tk só
- 1 tk méz
- 2 ek olíva olaj
- 1 csomag porélesztő
- + 1 tojás sárhája a kenéshez
A hozzávalókból lágy tésztát dagasztok, hagyom duplájára kelni (kb. 1 óra). Ezután a tésztát 2 részre szedem, cipókat formázok, megkenem a tojás sárgájával majd 10-15 percig meleg helyen pihentetem. Előmelegített sütőben (160 °), 25-30 percig sütöm (inkább legyen kicsit túlsült, hogy a héja ropogós legyen, úgy biztosan nem fog átázni a levestől), végül rácson hagyom kihűlni.
Mindkét cipónak levágom a tetejét, kiszedem a belsejét, majd levessel együtt tálalom.
Kövessétek Facebook oldalam, Instagram oldalam, ahol fázis fotókat és még több információt találhattok. :)