Édes recept ötletet már mutattam a növényi ital szűrleményének felhasználására, sós verzió készítése már nem olyan egyszerű, de nem is kivitelezhetetlen. Finom, omlós sajtos rudakat sütöttem a mandulatejem szűrleményéből, zabpehely és bambuszrost liszt hozzáadásával.
Sajtós rúd mandulatej szűrleményből
- 90 gr szűrlemény
- 115 g zabpehely liszt
- 2 egész tojás (M)
- 3 ek bambuszrost liszt
- 10 g parmezán
- 40 g kókuszzsír (lágy, nem folyós)
- 2 tk sütőport
- fél tk só
- 1 tk citromlé
A zabpehely lisztet, szűrleményt, bambuszrost lisztet, parmezánt, sütőport, sót összekeverem. Ezután adom hozzá a nedves hozzávalókat, és egy egynemű tésztát gyúrok belőle. Kezdetnek 90 g zabpehely lisztet kevertem össze és ahogy vette fel a tészta a mennyiséget úgy pótoltam. Ez sokban függ attól is, hogy a szűrleménynek milyen a nedvességtartalma, tehát érdemes kevesebb zabpehely liszttel kezdeni és utólag pótolni ha szükséges. A tésztát fél órára hűtőbe tettem, majd kinyújtottam (kevés bambuszrost liszttel megszórt munkalapon), sajttal megszórtam és rudakat vágtam belőle. Előmelegített sütőben 15-20 percig sütöttem (első adagnak kellett a 20 perc, második adagnak elég volt már kevesebb is), gázsütő ötös fokozatán.
TIPP: a tészta tovább ízesíthető fokhagymaporral, köménnyel
TIPP: sima sajt helyett lehet használni füstölt sajtot, parmezánt, más kemény sajtot is.
TIPP: olyan szűrleményt érdemes használni ami minimálisan volt édesítve, erre mandulatej főzésénél figyeljünk.
TIPP: mandulatej receptet itt találjátok.
Kövessétek Facebook oldalam, ahol fázis fotókat és még több információt is találhattok. :)