Hagyományos kókusztejszínt már készítettem, azonban szerettem volna kipróbálni a kesudiós változatot is. Körülbelül 9 dl tejszínt sikerült készítenem, melyet két részletben használtam fel. Készítettem belőle krémet, a maradékot pedig szifonba töltöttem.
Kesudiós kókusztejszín Vegital géppel
Az ital 1.3 literes Jasmine géppel készült.
- 1 kókuszdió (230 g kókuszhús kockára vágva)
- 2.5 AP kesudió
- 75 g kókuszolaj
- 1 ek olajessimo
- édesitő ( 1,5 ek 1:4-hez édesítőt használtam, mert édes tejszínt szerettem volna)
- negyed tk só
- víz a max jelig
A hozzávalókat a gépbe teszem és elindítom a száraz magtej programot. Amikor elkészült a géphez kapott szűrő segítségével átszűrőm.
Kimértem 2 dl, ebből krémet készítettem, melyet a kókuszrolád receptemben használtam fel (recept hamarosan).
A maradékot jól behűtöttem, majd habszifonba tettem. Több nap után sem kötött bele a szifonba, így teljes mértékben fel tudtam használni habként. Nekem ez a verzió jobban tetszik, mint a sima kókusztejszín, ott sajnos szétvált a tejszínem, illetve ha hűtőbe tettem akkor kicsapódott a kókuszzsír és egy koronggá állt össze, csak melegítéssel tudtam egyneművé tenni. Ennél a tejszínnél ez nem történt meg, ami biztató számomra. :)
A hagyományos (állati eredetű) tejszínhez hasonló kemény habot ebből a növényi tejszínből nem sikerült elérnem, felhasználását csak frissen ajánlom.
TIPP: kókuszdió helyett lehet használni kókuszreszeléket is, kb. 3 AP.
TIPP: édesítésre lehet használni eritritet, xlititet, de beáztatott 3-4 szem datolya , vagy egy marék mazsola is megfelel.
TIPP: szűrleményt érdemes eltenni és később felhasználni, 5-6 napig hűtőben eláll.
TIPP: kókuszdiót egyszerű megtörni (kb. 5 perc), egy erős férfikéz és egy kés (esetleg bárd, a lényeg, hogy kicsit nehezebb eszköz legyen) szükséges. A kókuszdiót a késsel (nem az élével, hanem a másik felével), körbeütögetjük mindaddig, amíg a héj meg nem reped. Ezután már könnyedén ki tudjuk belőle szedni a kókuszhúst.
A gépet a Vegital oldalán megtalálhatjátok illetve alapanyagokat is tudtok rendelni.
Kövessétek Facebook oldalam, ahol fázis fotókat és még több információt találhattok. :)