Amióta van kenyérsütőgépem a kenyerünket mindig itthon sütöm. Többféle variációt kipróbáltam már, abból is megvannak a kedvenceink, amik természetesen lekörözik a boltit, minőségben is ízben is egyaránt. Sokféle kelt tésztát szoktam készíteni (pizza, pogácsa, stb), de kiflit korábban még nem készítettem, ezért nagyon lelkes voltam, az alapötletet innen vettem, de a megvalósítást a saját elgondolásom szerint készítettem. A végeredmény egy kívül ropogós, belül puha, sajtos kifli, ami remek szendvicsalap. A formázást még gyakorolnom kell, de gyakran fogom elkészíteni, nagyon laktató.
Teljes kiőrlésű sajtos kifli
- 120 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt (Szarvasi)
- 80 g szénhidrátcsökkentett liszt (Dia-wellness lisztkeverék)
- 1 púpozott evőkanál búzasikér (kb. 25 g)
- 2 ek olvasztott kókuszolaj/olíva olaj (kb. 20 g)
- 160 ml zabtej/mandula tej/tej (sima tejből kevesebb kell, érdemes két részletben adagolni)
- 1 tk só
- Fél csomag porélesztő
Dagasztáshoz és kelesztéshez a kenyérsütőgépemet használtam. Először a nedves hozzávalókat tettem a gépbe (zabtej, olaj), hozzáadtam a sót, majd jöttek a lisztek és a búzasikér. A tetejére szórtam a porélesztőt, és elindítottam a dagasztó programot (1:20 perc összesen, 30 perc dagasztás, 50 perc kelesztés). Az alábbi videón látható, hogy a tészta egy szép gombóccá áll össze és elválik az edény falától.
Kenyérsütőgép nélkül is elkészíthető, ekkor a liszteket, sikért elkeverem a sóval, egy nagyobb tálban vagy szilikonos munkalapon a lisztes keverék közepébe "lyukat' készítek és ebbe teszem a nedves hozzávalókat és a porélesztőt. Összegyúrom (belülről kifele haladok), majd egynemű tésztát dagasztunk, ami nem ragad és nem is szakad. Meleg helyen 1 órát kelesztjük.
- 20 g reszelt sajt (light vagy mozzarella) + a tetejére (kb. 20 g)
Dagasztás után a tésztát átgyúrom, majd téglalap alakúra nyújtom és rászórom a sajtot. Összehajtogatom (alul és felül behajtom középre, majd az egészet félbe), és hagyom pihenni 15 percet. Ezután 4 fele osztom, majd kinyújtom és megformázom.
Tepsibe helyezem, ahol hagyom pihenni szintén 15 percet, végül megszórom a tetejét sajttal és előmelegített sütőben 20 percig sütöm (gázsütő 6-os fokozat 10 perc, majd 4-es fokozat újabb 10 perc).
Tápérték adatok:
(1 db kifliben, kókuszolajjal és 1.5 zsírtartalmú tejjel készítve,):
274 kcal, 8 g zsír, 29 g szénhidrát, 18 g fehérje
(1 db kifliben, kókuszolajjal és cukormentes mandula tejjel készítve):
262 kcal, 8 g zsír, 27 g szénhidrát, 17 g fehérje
TIPP: lehet csak szénhidrát csökkentett lisztből, illetve csak tönkölylisztből is készíteni
TIPP: bármilyen kelt tésztához alkalmas szénhidrát csökkentett liszt használható (pl. Dia-Wellness, Zellei Tündi, stb.)
TIPP: friss élesztővel is elkészíthető, ebből elég 25 g, előtte érdemes felfuttatni.
TIPP: búzasikér elhagyható, azonban nagyon jó állagot ad a tésztának, könnyebben megkel és könnyebb is vele dolgozni.
Kövessétek Facebook oldalam, Instagram oldalam, ahol fázis fotókat és még több információt találhattok. :)