Eredetileg meggyes mákos muffint szerettem volna készíteni, de aztán eszembe jutott, hogy vettem egy hozzáadott cukortól mentes táblacsokit és innentől eldőlt, hogy a mákos verzió még picit várat magára. Nagyon jó állagú muffint sikerült készíteni, kellően édes és a meggytől kellemesen fanyar, a csokidarabokkal együtt pedig remek ízélményt ad. Biztosan újra fogom készíteni, illetve más ízesítéssel is ki fogom majd próbálni.
Csokis meggyes muffin zabpehelyliszttel
Tészta:
- 130 g zabpehelyliszt
- 70 g szénhidrát csökkentett liszt
- 3 tojás (nagyból elég 2 db is, nekem pici tojásaim voltak)
- 2 tk sütőpor
- 1 ek 1:4 édesítő (10 g)
- 6 ek eritrit (50 g)
- 35 g olvasztott kókuszzsír
- 2 dl zabtej/növényi tej/ tej (sima tejből elég kevesebb is, kb. 1,6 dl)
- 1 csipet só
Töltelék:
- 170 g meggy
- 1 ek eritrit
- 0.5 ek liszt
- 60 g hozzáadott cukor nélküli tejcsokoládé
A tojásfehérjét a csipet sóval kemény habbá verem. A tojássárgáját kikeverem az édesítőkkel, majd hozzáadom az olvasztott kókuszzsírt, majd a tejet. A liszteket külön tálba elkeverem a sütőporral. A csokit késsel vékony csíkokra/szeletekre vágom, beleszórom a lisztbe. A csokis lisztes keveréket a tojásos masszához adom. A masszát 1-2 ek felvert tojásfehérjével lazítom, majd óvatosan hozzákeverem a többi felvert tojásfehérjét is, vigyázva, hogy ne törjük össze.A meggyet elkeverem az édesítővel és a liszttel összeforgatom. Muffin formába papírt teszek, majd kb, félig megtöltöm tésztával. Mindegyikbe 3-4 szem epret teszünk. és befedjük a maradék tésztával.
Előmelegített sütőben, kb. 20 percig sütjük (gázsütő 6-os fokozatán).
TIPP: más gyümölccsel elkészíthető, eper, erdei gyümölcs, áfonya
TIPP: a tésztába lehet tenni kakaót is, ízesíthetjük fahéjjal, illetve akár étcsokoládéval is elkészíthető.
TIPP: bármilyen édesítő használható, kb. 100 g cukornak megfelelő édesítőre van szükség.
Kövessétek Facebook oldalam, Instagram oldalam, ahol fázis fotókat és még több információt találhattok. :)