Pogácsát szerettem volna készíteni, de se időm, se kedvem nem volt hajtogatni, keleszteni, így más megoldásra volt szükség. A tésztához házi napraforgómag kefirt használtam, de hagyományos kefirrel is elkészíthető. Egy nagyon puha (másnap is), gyorsan elkészülő pogácsa lett a végeredmény.
Kefires sajtos pogácsa
- 150 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 150 g szénhidrát csökkentett liszt
- fél tk só
- 1 tasak sütőpor
- 3 ek kókuszolaj (30 g)
- 225 g növényi kefir/kefir
- 15-20 g sajt a szóráshoz
Összeállítom a tésztát, nekem van kenyérsütőgépem, így azt használtam a gyúrásra. Először a nedves hozzávalókat tettem a gépbe, majd hozzáadtam a sót, liszteket, sütőport. Egynemű tésztát dagasztottam a gép segítségével.
Kézzel is elvégezhetők ezek a műveletek, a liszteket elkeverem a sütőporral, közepére mélyedést készítek és ebbe teszem a nedves hozzávalókat, majd szintén egynemű tésztát dagasztok.
A tésztát kb. 10 percig letakarva pihentetem (Ezalatt sajtot reszeltem, és előmelegítettem a sütőt).
A tésztát ujjnyi vastagra nyújtom és kiszaggatom. Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem és előmelegített sütőbe kb. 20-25 percig sütöm (gázsütő 5-ös fokozat).
TIPP: lehet csak szénhidrát csökkentett lisztből, illetve csak tönkölylisztből is készíteni
TIPP: bármilyen kelt tésztához alkalmas szénhidrát csökkentett liszt használható (pl. Dia-Wellness, Zellei Tündi, stb.)
Kövessétek Facebook oldalam, Instagram oldalam, ahol fázis fotókat és még több információt találhattok. :)