Nagyon szerettem volna már kókuszroládot készíteni, de mindezt úgy szerettem volna megvalósítani, hogy a tésztába felhasználom a növényi ital szűrleményét. Itt kezdődött az ötletelés, először mandulatej visszamaradt őrleményére gondoltam, de aztán végül a gesztenyetejből leszűrt és megmaradt alapanyagra esett a választásom, a krémessége miatt.
Újragondolt kókuszrolád
Tészta:
- 275 g szűrlemény (gesztenyetej szűrleményét használtam), lehet használni natúr gesztenyemasszát is (kb. 200-250 g, ekkor a zabpehelyliszt mennyisége változhat)
- 120 g zabpehelyliszt
- 30 g kakaó
- 1 ek 1:4-hez édesítő (ez lehet több is, én inkább a krémet készítettem édesre).
- rumaroma ízlés szerint
Krém:
- 2 dl kókusztejszín (házi kesudiós kókusztejszín recept itt)
- fék tk konjac liszt
- 4 tk 1:4-hez édesítő
- 60 g kókuszreszelék
A tészta hozzávalóit összekeverjük, majd egy tésztagombóccá gyúrjuk össze (akkor jó, ha nem lágy, de nem is törik a tészta). Ha túl száraz lenne adhatunk hozzá kevés növényi tejet, vagy esetleg cukormentes lekvárt. Ha túl nedves akkor pedig a zabliszt mennyiségét tudjuk pótolni (ez függ attól is, hogy ki mennyire nyomkodja ki a szűrleményét). Hűtőbe tesszük legalább 30-40 percet pihentetjük.
Ezalatt elkészítjük a krémet. A tejszínt egy tálba öntjük, édesítjük, majd kézi habverő segítségével elkeverjük benne a konjac lisztet. Állni hagyjuk, kb. 20 perc alatt besűrűsödik (10 perc után átkevertem, majd hagytam tovább pihenni). Ezután hozzákeverjük a kókuszreszeléket és szintén hűtőbe tesszük 10-20 percre.
A tésztát egy sütőpapíron négyzet alakúra nyújtjuk, megkenjük a krémmel és a hosszabbik oldalától feltekerjük. Egy éjszakát hűtőben pihentetjük.
TIPP: A tésztát más növényi tej szűrleményével nem lehet helyettesítenia receptben szereplő arányok megtartása mellett. A gesztenye tej szűrleménye eléggé krémes, a többi szűrleményhez nem igazán hasonlít. Ha mégis más megmaradt őrleményből szeretnénk elkészíteni, akkor érdemes a tésztához kevés kókuszkrémet adni, a többi alapanyag arányai ez esetben is változhatnak.
TIPP: Konjac liszt helyett lehet mást használni a krém sűrítésére, pl nyílgyökérlisztet (ebből jóval több kell), zselatint, stb.
TIPP: Édesítésre lehet használni eritritet, de akár xilitet is.
Kövessétek Facebook oldalam, ahol fázis fotókat és még több információt is találhattok. :)