Az első sikeres zöldségfermentációm után újabb recepteken törtem a fejem (hamarosan több fermentált zöldségrecepttel is jövök :)). Ezt a káposztasalátát kétszer is elkészítettem, annyi különbséggel, hogy először csak egy fél mezofil kultúrát használtam, második körben viszont már egy egészet. Mindkét variáció nagyon finomra sikeredett, azonban nekem a második nyerte el a tetszésem. A kukorica fermentálás alatt átveszi a káposzta lila színét, ettől nem kell megijedni. :)
Fermentált lilakáposzta kukoricával
Hozzávalók:
- 540 g lilakáposzta (negyedeltem egy nagy káposztát, majd zöldséggyalun vékonyra szeltem).
- 160 g hozzáadott cukortól mentes kukorica konzerv
- 1-1.5 ek só
- 1 tk bors
- negyed tk őrölt kömény
- 1 tk méz (elhagyható)
- annyi víz ami ellepi (forraltam, majd visszahűtöttem langyosra, kb. 3-4 dl)
- 1 mezofil kapszula
A káposztát besózom, majd állni hagyom (15-20 perc, ezalatt kicsi levet fog ereszteni). Hozzáadom a kukoricát, a fűszereket, a mézet. A fermentáló gép edényébe teszem a káposztás keveréket. A kapszulát kb. fél deci vízben elkeverem, majd a káposztára öntöm. Felöntöm annyi vízzel, amennyi pont ellepi.
A tartályt lefedem fóliával és a gépbe helyezem, ráteszem a gép fedelét. Elindítom a gépet, és kiválasztom a Kimchi programot (28 óra). A program, lejárta után hagytam kihűlni szoba hőmérsékleten (4-5 óra), majd hűtőbe tettem.
TIPP: lilakáposzta helyett, használhatunk sima káposztát is, ekkor a kukorica színe is megmarad.
TIPP: fagyasztott, morzsolt kukoricát nem ajánlom a recepthez.
TIPP: utólag is bátran ízesíthetjük ecettel, mézzel, édesítővel, hogy a megfelelő ízhatást érjük el.
TIPP: egyéb fűszereket is bevethetünk, pl. fokhagymát, babérlevelet, de akár chilit is.
A gépet a Vegital oldalán megtalálhatjátok, alapanyagokat is tudtok rendelni..
Kövessétek Facebook oldalam, Instagram oldalam, ahol fázis fotókat és még több információt találhattok. :)