Húsvétra készítettem ezt a sós kalácsot, de biztosan többször az asztalra kerül. Korábban csak édes kalácsot sütöttem, ezért nagyon kíváncsian vártam a végeredményt. Az eredeti recept a Nők lapja konyha, 2017. áprilisi számában jelent meg.
Sajtos-lenmagos fonott kalács
- kb. 1,5 dl langyos növényi tej/tej
- 25 g friss élesztő (vagy 1 tasak szárított)
- 1,5 tk só
- 2 tojás (M) (1 a tésztába, 1 a kenéshez)
- 50 g kókuszolaj
- 150 g növényi joghurt/natúr joghurt
- 210 g szénhidrát csökkentett liszt
- 280 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt.
- 10-15 dkg kemény sajt (parmezánt használtam)
- Lenmag a szóráshoz
1 dl langyos tejben a friss élesztőt elkevertem és megvártam, míg felfut (addig kimértem a tészta hozzávalóit). A tészta elkészítéséhez kenyér sütőgépet használtam. Először a folyékony alapanyagokat tettem a gépbe, joghurtot és a tojást, kókuszolajat. Hozzáadtam a sót, liszteket, majd végül a felfuttatott élesztőt (ha szárított élesztőt használunk, akkor a tejet az elején adom hozzá a nedves hozzávalókkal együtt, a szárított élesztőt pedig a végén). Egynemű tésztát dagasztottam a gép segítségével. A maradék fél deci tejet utólag adtam a tésztához (ez csak akkor szükséges, ha a tészta nem állna össze, ha túl nedves a tészta, akkor plusz lisztet lehet hozzáadni). Elindítottam a dagasztás/kelesztés programot (30 perc dagasztás, 50 perc kelesztés).
A megkelt tésztát lisztezett felületre borítottam. A tésztát elfeleztem, most 1 nagy és 2 kisebb kalácsot készítettem. Az egyik fél tésztát 3 részre osztottam, a másik fél tésztát pedig 6 kisebb adagra vágtam. Egyenként, mindegyiket gömbölyűre formáztam.
Először a nagyobb kalácsot készítettem el, A 3 egyforma gombócot kinyújtottam, megszórtam a reszelt sajttal, összehajtogattam, majd gombócot gyúrtam belőle. A gombócokból rudakat sodortam, majd összefontam kalácsnak. A két kisebb kalácsot is ugyanígy készítettem.
Végül lekentem a felvert tojással, megszórtam lenmaggal, a megmaradt sajttal, és 25 perc alatt készre sütöttem (gázsütő 4-5 fokozat).
Sütés előtt:
Kövessétek Facebook oldalam, Instagram oldalam, ahol fázis fotókat és még több információt találhattok. :)