Alig vártam, hogy megjelenjenek a zsenge zöldségek a piacon. Hétvégén vettem is répát, zöldborsót, petrezselyem gyökeret. Nem is volt kérdés számomra, hogy mi készül belőle. Ezt a receptet nagymamámtól tanultam (bár az eredeti recept szerint hagyományos csipetkével és rántással készítettük, ezt kicsit megreformáltam), a zöldborsólevest mindig így készítette nekem, később pedig együtt csináltuk, amint érett a borsó a kertben.
Zsenge zöldborsóleves, tönkölylisztes csipetkével
- 500 g zöldborsó (hüvelyes)
- 200 g sárgarépa
- 90 g petrezselyem gyökér
- 1 kisebb fej hagyma (kb. 40 g)
- 1 csokor friss petrezselyem
- 2 tk adalékmentes ételízesítő
- 1 ek kókuszolaj
- 1 tk házi pirospaprika
- 1 csapott ek tápióka keményítő
- só, bors ízlés szerint
Csipetke
- 1 egész tojás
- fehér tönkölyliszt (4-5 evőkanál, tojás méretétől is függ, nekem most kicsi tojásom volt).
- só
A hagymát a kókuszolajon megdinszteljük, megszórjuk pirospaprikával és hozzáadjuk a felvágott zöldségeket és a borsót. Az egészet összepirítjuk (ha szükséges egy kevés vizet adhatunk hozzá). Megszórjuk a tápióka keményítővel, hozzáadjuk a fűszereket és felöntjük vízzel.
Elkészítjük a csipetkét. A tojást elkeverem a liszttel és a sóval, tésztát gyúrok belőle, majd csipetkét szaggatok. Nekem ebből a mennyiségből 2 adagra elegendő csipetke készül, így az egyiket kiszárítom, és később használom fel.
Mikor a zöldségek már majdnem megpuhultak a levesbe teszem a csipetkét, és készre főzöm a levest.
TIPP: tápióka keményítő helyett használhatunk sima étkezési keményítőt, de akár lisztet is.
TIPP: fehér tönkölylisztből készítettem a csipetkét, de ugyanúgy működik teljes kiőrlésű tönkölylisztből és zabpehely lisztből is.
Kövessétek Facebook oldalam, ahol fázis fotókat és még több információt is találhattok. :)