Eredetileg roston csirkét terveztem készíteni pirított gombával, de egy kicsit megvariáltam és ez sült ki belőle. A végeredmény nem csak finom, de nagyon gyorsan és egyszerűen elkészíthető. A bulgurt az utóbbi időben nagyon megszerettük. Szerencsére az elkészítése könnyű és nagyon sokféleképpen variálható. Alacsony glikémiás index-szel rendelkezik és emellett nagyon jó E, B vitamin és vas forrás is. Az egészséges táplálkozásba jól beépíthető, próbáljátok ki mindenképp ezt a szuper köretet (válogatós családtagok körében is népszerű lehet). :)
Csirkemellel töltött gomba, kukoricás bulgurral
Hozzávalók
- 500 g csirperkegomba (érdemes nagyobb gombafejeket választani)
- só, bors, majoranna ízlés szerint
Töltelék
- 150 g csirkemell
- 1,5 tk cukormentes mustár
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 tk petrezselyem
- fél tk őrölt pirospaprika
- 1 ek tejföl/natúr joghurt
- só, bors ízlés szerint (sóval óvatosan, mert a mustár is sós)
- sajt a tetejére (kb. 50 g)
Köret
- 1 bögre bulgur (2 dl bögrét használtam)
- 1,5 bögre víz
- 1 tk adalékmentes ételízesítő
- fél tk őrölt babér
- 1 tk petrezselyem
- bors ízlés szerint
- 85 g kukorica (hozzáadott cukortól mentes konzerves kukoricát használtam, kis kiszerelésnél fél doboz)
- 1 ek kókuszzsír
A gombákat megmossuk, ha szükséges megpucoljuk, a tönköket óvatosan eltávolítjuk (töltelékhez eltesszük). A gombafejeket ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és megszórjuk majorannával. A csirkemellet kisebb kockára vágtam, a gomba tönkökkel és a töltelék többi hozzávalójával együtt késesaprítóba tettem és összedaráltam.
A gombákat tepsire helyeztem és egy kanál segítségével megtöltöttem a csirkemelles masszával. A tetejét sajttal megszórtam, majd 180-200 °-ra előmelegített sütőben 15-20 percig sütöttem (12 perc légkeverés, 3-5 perc grill funkció, hogy a sajt megpiruljon).
A bulgurt kevés kókuszzsíron átpirítom, majd hozzáadom a fűszereket, felöntöm a vízzel, majd fedő alatt, kis lángon, készre párolom (időnként átkeverem). Ha elkészült, hozzákeverem a lecsepegtetett kukoricát, szükség esetén fűszerezem.
Kövessétek Facebook oldalam, Instagram oldalam, ahol fázis fotókat és még több információt találhattok. :)