Kedvenc levesünk amit már nagyon sokszor elkészítettem. Azt szokták mondani, "ahány ház, annyi szokás", nos erre a levesre ez duplán igaz, édesanyám is máshogy készíti, az ő verziója is nagyon finom, de most mégis egy egyszerűbb, diétásabb verziót mutatok.
Elhagytam a krumplit, valamint a csipetkét is. Tejszínnél, ha van kéznél, akkor növényit használok, ha nincs akkor pedig zsírszegény tejszínt vagy tejfölt.
Tárkonyos csirkeragu leves
Hozzávalók (3-4 adag)
- 300 g csirkemell
- kb. 60 g hagyma (1 kis fej)
- 1 kg vegyes leveszöldség (kb. 300 g sárgarépa, 250 g fehérrépa, 200 g karalábé, 250 g zeller. petrezselyem levél)
- kb. 150 g gomba (csiperke)
- kb. 75 g borsó (fagyasztott)
- 1 tk tárkony + kb. fél tk mikor elkészült
- 1 db adalékmentes leveskocka
- 2 tk adalékmentes ételízesítő
- fél tk őrölt babér (vagy helyette 2-3 db babérlevél)
- fél-1 tk őrölt bors
- 1 tk szárított petrezselyem
- só ízlés szerint
- kb. 1,5 liter víz
- kb. 1-1.5 dl tejszín/növényi tejszín (zab vagy rizs) esetleg tejföl
- 1 citrom
A hagymát kevés zsiradékon megfonnyasztom, rádobom a kockára vágott húst, fehéredésig pirítom, majd hozzáadom a felkockázott zöldségeket is (kivéve a gombát és borsót), és az egészet tovább pirítom. Hozzáadom a fűszereket, a sót, borsot, a leveskockát.
Felöntöm a vízzel, megvárom míg el kezd forrni, majd kis lángon addig főzöm, míg a zöldségek meg nem puhulnak. Ekkor hozzáadom a negyedelt gombát és a fagyasztott borsót. Végül tejszínnel gazdagítom a levest és megszórom még tárkonnyal. Tálalásnál frissen facsart citromlevet adhatunk a leveshez.
Kövessétek Facebook oldalam, ahol fázis fotókat és még több információt is találhattok. :)